Ida-Tallinna keskhaigla kergitas oluliselt tasuliste vastuvõttude hindu

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida-Tallinna keskhaigla registratuur.
Ida-Tallinna keskhaigla registratuur. Foto: Mihkel Maripuu

Kui varem algasid Ida-Tallinna keskhaiglas eriarstide tasuliste vastuvõttude hinnad 14 eurost ja ulatusid üle 70 euro, siis 1. juulist algavad tasud 50 eurost ja ulatuvad üle 90 euro. Tasulisele vastuvõtule pole vaja perearsti saatekirja.

Ida-Tallinna keskhaigla (ITK) avalike suhete juht Svea Talving ütles, et kõige suurem on vastuvõtutasu silmakirurgia ja neuroloogia arstidel-konsultantidel. Samas ei saa üheselt välja tuua, millised on täpselt nendel erialadel tasuliste vastuvõttude hinnad, kuna tasu suurus sõltub arsti kvalifikatsioonist ja kogemustest. «Mõned arstid on väga-väga nõutud ja nende tasud on kõrgemad. Mõned arstid on Euroopas väga kõrgelt hinnatud, nende juurde ongi keerulisem pääseda. Hea erialaspetsialist tähendab tippkvaliteeti,» rääkis Talving, kes ei soovinud nimeliselt välja tuua, keda täpsemalt silmas peab, kuna see ei oleks tema arvates eetiline.

Küsivad tasu ette

Kuidas siis patsient teada saab, kui palju konkreetse arsti vastuvõtutasu on tõusnud? «Ta võtab lahti meie kodulehe ja siis helistab kõnekeskusesse numbril 1900, et ta soovib vastuvõtule tulla. Siis ta saab ka hinna teada. Ühtlasi saab teada ka selle, et ta peab tasu ette ära maksma, sest nii me hoiame ära tühivastuvõtud,» rääkis Talving, kelle sõnul tekib aeg-ajalt probleem, kus inimesed jätavad tulemata ja ei teata sellest ette. «Kui on inimesed ära tasunud, siis nad on selget huvi üles näidatud,» põhjendas Talving.

ITK patsiendid soovivad Talvingu sõnul sageli konkreetset arsti. «Siin käiakse pika traditsiooniga ja teadlikum patsient eelistab kindlat arsti. Inimesed tulevad konkreetse arsti juurde.»

Vastuvõtutasusid tõsteti, et maksta arstidele rohkem palka ja vähendada järjekordi. Talvingu sõnul on nad patsientidelt tagasisidet muudatuse kohta juba saanud. «Tagasiside ongi see, et nõudlus ei ole kahanenud, nõudlus on pidev.»

Lääne-Tallinna keskhaigla ja Põhja-Eesti regionaalhaigla hindu ei tõstnud ja ei plaani ka tõsta.

Teema tõstatas tänane Eesti Päevaleht.

HaiglaEriarsti esmase vastuvõtu maksumus
Ida-Tallinna keskhaigla50 kuni 91 eurot
Põhja-Eesti regionaalhaigla19 kuni 32 eurot
Lääne-Tallinna keskhaigla25 kuni 35 eurot
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles