Pankade teenustasud erinevad ID-kaarti vahetades mitu korda

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ID-kaardid.
ID-kaardid. Foto: Aivar Aotäht / Sakala

Kui SEB panga kliendid soovivad ID-kaarti vahetades maksta riigilõivu  pangakaardiga, siis tuleb neil Swedbanki klientidest maksta neli korda kõrgemat teenustasu.

«Iseenesest on see natukene naeruväärne summa, ühe panga teenustasu oli 83 senti ja teine 19, aga kuidas on see üldse võimalik? Eriti riigiasutuses, mis peaks kõiki kodanikke kohtlema võrdselt,» imestas Andres, kes käis koos eakate vanematega dokumente vahetamas Tallinnas Vilmsi tänaval asuvas büroos.

Mehe sõnul uuris ta klienditeenindajalt, miks tehakse eri pankade klientidel niimoodi vahet. «Mulle öeldi, et Swedbank on teinud mingi hea lepingu. Aga kuidas on see võimalik! Ega ma ei pea riigi pärast panka vahetama,» oli ta nördinud. Mehe sõnul on jutt küll sentidest, kuid tema hinnangul on kogu süsteem lihtsalt inetu.

Andres rääkis, et ta SEB panga kliendiks olnud ema tahtis seejärel tasuda  sularahas. Kui ta aga soovis maksta 50-eurosega, sest muud raha tal kaasas ei olnud, siis ütles kassapidaja, et raha saab ta tagasi ainult müntides. Ema märkuse peale, et see variant talle hästi ei sobi, olla nähvatud, et makse siis kaardiga ja lisatud, et Soomes ei saa üldse sularahas maksta.

«Leian, et riik ja ametnikud teevad ikka kõik, et nad tavainimesele vastikuks muutuksid,» oli mees nördinud.

Andrese sõnul peaks teenustasu maksma hoopis piirivalveamet. «ID-kaartide kehtivusaeg tehti lühemaks, kui oli varem ja see tähendab ju lihtsalt rahva nöörimist,» hurjutas mees.

Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Valter-Kristjan Obergi sõnul ei ole nende teenindusbüroos pangakaardiga riigilõivu tasudes tegemist klassikalise kaardimaksega, kus makseinfo liigub läbi kaardimakseid vahendava keskuse ning otsene ühendus arvetasuja kontoga puudub. «Selle tehingu puhul teeb kaarti kasutav klient enda arvelt maksekorralduse. Maksekorralduse teenustasu määrab pank,» selgitas Oberg. Ta sõnas, et selline lahendus tagab riigilõivu kohese laekumise rahandusministeeriumi arvelduskontole ning kiirendab dokumentide väljastamiseks kuluvat aega.

«Erinevate pankade teenustasude osas pole politsei- ja piirivalveametil soodustingimusi,» rõhutas pressiesindaja.

SEB panga pressiesindaja Silver Vohu sõnul tuleb pankade teenustasu vahe sellest, et nemad ei paku teenust mitte ainult enda klientidele, vaid nende terminalides saavad kaardimakse teha ka teiste pankade kliendid. «Sellest tulenevalt peab meie teenus vastama täiendavatele nõuetele,» sõnas Vohu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles