Võimalused sõita bussiga Eesti teise otsa vähenevad

Hanneli Rudi
, Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEBE liinibuss.
SEBE liinibuss. Foto: Sebe

Reisijate vähesuse tõttu loobub bussifirma SEBE Tallinna-Paide-Koeru- Jõgeva ja Pärnu-Paide-Rakvere bussiliini teenindamisest.

Tallinna-Paide-Koeru-Jõgeva bussiliin nr 730 lõpetab sõitmise 1. augustist ja kaugbussiliin nr 885 Pärnu-Paide-Rakvere 1. septembrist.

«Kindlasti ei ole me mainitud liinide sulgemise otsuseid teinud kerge südamega. Oleme kaalunud erinevaid lahendusi ning analüüsinud liine, täitumust ja väljumisi,» selgitas liinide sulgemise otsust SEBE juhatuse esimees Kuldar Väärsi. Ta lisas, et ettevõte on püüdnud aastate jooksul säilitada nii senist liinivõrku kui ka lisanud uusi liine ning liinidele vastavalt reisijate vajadustele täiendavaid peatusi.

«Paraku on selles liinivõrgus väljumisi, mille reisijate hulk on äärmiselt tagasihoidlik ning sellest tulenevalt ei kata tulu läbisõidu kohta bussiliiniga seotud kulutusi,» tõdes bussifirma juht. Ta selgitas, et Eestis peavad kaugliinibussid katma kõik oma kulud piletitulust ning riik toetust juurde ei maksa. «Näiteks liinil 885 on bussis keskmiselt kümmekond reisijat ning piletitulu läbitava kilomeetri kohta vähem kui 50 senti, mis paraku ei kata isegi bussijuhi palga- ning kütusekulusid,» tõi ta näite.

Väärsi sõnul on selliste liinide puhul maanteeameti ning maavalitsuse pädevuses otsustada, kas liita sellised väljumised (mida kommertsalustel pole võimalik teenindada) näiteks maakonnaliinivõrku (kui võimalik) või korraldada hoopis konkurss toetust makstes vedaja leidmiseks.

SEBE teenindas suletavaid kaugbussiliine alates 2008. aasta detsembrist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles