Zatlers nimetas kärpeid karmiks kompromissiks

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valdis Zatlers.
Valdis Zatlers. Foto: AP / Scanpix

Läti valitsuserakonnad ja sotsiaalpartnerid langetasid eile pärast 11 tundi kestnud erakorralist istungit otsuse kärpida oluliselt eelarvet. Läti president Valdis Zatlers nimetas eelarvekärpeid karmiks kompromissiks.

«See on väga karm hetk, kuid me ei tohi astuda sammu tagasi,» kinnitas president, kelle sõnul tuleb lätlastel teha riiki tabanud majanduskriisi ületamiseks koostööd.

Zatlers avaldas lootust, et ka Läti parlament suudab kulude vähendamises kokku leppida ja toetab valitsuse ettepanekuid riigieelarve kärbeteks. Läti valitsusjuhi Valdis Dombrovskise sõnul võib eelarvekärbete hääletus parlamendis toimuda juba esmaspäeval, kuigi esialgu pidi seim eelarveparanduste üle otsustama kolmapäeval.

Viis Läti valitsuserakonda leppisid sotsiaalpartnerite, ametiühingute ja tööandjatega kokku vanemapalga ja pensionide vähendamises 10 protsendi võrra. Lisaks kärbitakse riigiteenistujate palkasid 20 ja ministrite töötasu 30 protsendi võrra. Vähendatakse ka kõigi riigiasutuste kulusid ning üksikisiku tulumaksuvaba miinimumi määra.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles