Avastamist väärt Eivere

Tiina Kolk
, Arteri toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nagu muinasjutuloss: Eivere mõisa historistlik välimus 
pärineb 1912. aastast.
Nagu muinasjutuloss: Eivere mõisa historistlik välimus pärineb 1912. aastast. Foto: Toomas Tuul

Järgmisel nädalavahetusel toimuvad Eivere mõisas klaverifestivali kontserdid ja meistriklassid ning siis on peamiselt majutusasutuse ja seminarikeskusena tuntud härrastemaja uksed kõigile avatud. Külalisi tervitavad tegevjuhid Regita Eesmaa ja Ryosuke Kurahashi, jaapanlane, kes kõneleb sulaselges eesti keeles.

Praeguseks eeskujulikult restaureeritud paljude ehitusjärkudega historistlikul kivist peahoonel on vedanud, sest maailmasõjad ja nõukogude aja, mil majas oli hooldekodu, elas ehitis vapralt üle.

Aastail 2003–2011 kuulus mõis Janne Lahtile ja Isa Oksanenile, kes restaureerisid härrastemaja sellisena, nagu see oli 20. sajandi alguses.

Muide, 1836. aastast kuni võõrandamiseni 1919. aastal oli mõis von Stackelbergide käes, praegu on mõisaomanikuks jaapanlasest ettevõtja.

«Härrastemaja ennistati rohelist mõteviisi järgides ja looduslikke materjale kasutades. Nii nagu muiste Eivere härrasrahvas, tegid ka Lahti ja Oksanen palju töid ise ja võib-olla just seepärast kiidavad külastajad mõisa erilist kodust õhkkonda ning paljud neist, eriti jahituristid, tulevad siia ikka tagasi,» räägib Regita Eesmaa.

Pärast restaureerimise lõppu 2007. aastal avatud Eivere pakub suurepäraseid võimalusi perepidude ja -puhkuse, seminaride ja pidulike sündmuste korraldamiseks. Stiilselt kujundatud interjöörid on sisustatud Kesk-Euroopa maades

19. sajandi lõpus valmistatud mööbliga. Maja ehteks on ainuke algupärane, 1888. aastal Riiast toodud suure saali roheline kahhelkamin, teised ahjud on pärit Soome antiigilaatadelt ja siin uuesti üles laotud. Nelja saali laudpõrandad on samuti mõisaajast.

«Tulge meie mõisaga tutvuma ja kaunist klaverimuusikat kuulama!» kutsub Regita Eesmaa.

Mitmekülgse kavaga klaverifestival on Eiveres 2.–4. augustini.

Näiteks 4. augustil esineb mõisa suures saalis vasaku käe pianist Izumi Tateno Jaapanist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles