Kümme Ameerika toitu, mis on paljudes riikides keelatud

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raktopamiin on beeta-agonistide hulka kuuluv kasvuhormoon, mida kasutatakse Ameerikas söödalisandina sigade, veiste ja kalkunite kasvatamisel. Illustreeriv foto.
Raktopamiin on beeta-agonistide hulka kuuluv kasvuhormoon, mida kasutatakse Ameerikas söödalisandina sigade, veiste ja kalkunite kasvatamisel. Illustreeriv foto. Foto: AFP/SCANPIX

Ameeriklased hakkavad vaikselt teadvustama, et teatav osa toidust, mida nad söövad, on keelatud teistes riikides. Portaal RealFarmacy toob välja kümme toitu ameeriklaste söögilaualt. Need toiduained on mõnes teises riigis aga keelatud kaup.

10. Kemikaalidega toidetud lõhe

Ameerika kalakasvatustes toidetakse lõhet sageli ohtlike kemikaalidega, et tõrjuda parasiite ja ravida haiguseid. Selleks, et kalakasvatuse lõhe muutuks oranžiks, toidetakse seda spetsiaalse tehissöödaga.

Keelatud: Austraalia, Uus-Meremaa

9. Geneetiliselt muundatud papaiad

Hawaiil on aastaid kasvatatud viirusresistentseid geneetiliselt muundatud papaiasid, mida peetakse väidetavalt suureks majandusliku edu allikaks. Geneetiliselt muundatud toidu täpne mõju inimtervisele ei ole teada.

Keelatud: Euroopa Liit

8. Kasvuhormooni sisaldav liha

Euroopa Liidus on keelatud loomadele kasvuhormooni raktopamiini manustamine ning kasvuhormooni saanud loomade liha tarvitamine toiduks. Raktopamiin on beeta-agonistide hulka kuuluv kasvuhormoon, mida kasutatakse Ameerikas söödalisandina sigade, veiste ja kalkunite kasvatamisel.

Keelatud: Euroopa, Venemaa, Hiina, Taiwan jne.

7. Kemikaalidega rikastatud limonaadid

Mitmed tsitrusemaitselised limonaadid ja spordijoogid sisaldavad sünteetilisi bromineeritud aineid.  

Keelatud: Jaapan.

6. Toiduvärvid, maitse- ja säilitusained

Ameerika toidud sisaldavad rohkem kui 3000 erinevat säilitus-, maitse- ja värvainet. Seejuures on mitmed toiduvärvid mõnedes riikides keelatud ja kasutusel on hoopis looduslikud toiduvärvid. Sünteetilised toiduvärvid võivad esile kutsuda allergilisi reaktsioone.

Keelatud: Austria, Norra, Euroopa Liit nõuab hoiatussilte

5. Arseeniga rikastatud kanaliha

Arseeni sisaldavat ravimit lisatakse linnusöödale, et linnud kiiremini kasvaksid ja nende liha oleks roosakam.

Keelatud: Euroopa Liit

4. Kaaliumbromaati sisaldavad saiakesed

Kaaliumbromaat muudab kuklite taina elastseks ja kohevaks.  

Keelatud: Kanada, Hiina

3. Sünteetiline rasv «Olestra»

Korporatsioon Procter & Gamble tõi Ameerika turule sünteetilise rasva nimega «Olestra», mida kasutatakse rasvavabade kartulikrõpsude valmistamiseks. «Olestra» on valmistatud rasvhapetest ja sahharoosist ehk roosuhkrus. «Olestra» energiasisaldus on null, seedesüsteemis see ei lagune ega imendu, vaid on kalori- ja kolesteroolivaba rasva aseaine.

Keelatud: Suurbritannia, Kanada

2. Säilitusaineid BHA ja BHT sisaldav toit

Neid säilitusaineid leidub hommikuhelvestes ja näiteks närimiskummis.

Keelatud: BHA Suurbritannia beebitoidus, Euroopa maad, Jaapan.

1. Tehishormooni rBGH sisaldav piim

rBGH onsünteetiline kasvuhormoon, mida süstitakse lehmadesse, et suurendada piima tootlikkust. Keelatud on see vähemalt 30 riigis, kuna suurendab vähkhaiguste tekke riski.

Keelatud: Austraalia, Uus-Meremaa, Iisrael, Euroopa Liit, Kanada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles