Välgumihkligaasi sisse hinganud poiss suri

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liiklusõnnetuse täpsemad asjaolud on selgitamisel.
Liiklusõnnetuse täpsemad asjaolud on selgitamisel. Foto: Internet.

Tallinna lastehaigla kinnitusel suri täna haiglas 13-aastane poiss, kes oli sisse hinganud välgumihkligaasi.

Lääne prefektuur teatas, et noorte seas leviva välgumihkligaasi sissehingamise tõttu said Pärnus esmaspäeval kaks poissi gaasimürgistuse ning nad viidi haiglasse üliraskes seisundis.

Mõlemad poisid viidi esialgu Pärnu haigla intensiivraviosakonda, kust üks laps eile üliraskes seisundis edasi Tallinna lastehaiglasse toimetati. Gaasi hinganud laps suri lastehaiglas täna.

Teise poisi seisund on stabiilne. Pärnu haigla kommunikatsioonispetsialisti Eda Amuri kinnitusel viidi ta eile Pärnu haigla intensiivraviosakonnast üle haigla lasteosakonda. Võimalike tüsistuste kohta infot anda on veel vara.

Alaealised noored leiti esmaspäeval Pärnu linna erinevaist paigust, ühe leidis politseipatrull ning teisest teatas politseile kiirabi. Tegemist oli 13-aastaste lastega.

Politsei on alustanud juhtumi uurimiseks kriminaalmenetlust.

Politsei ja piirivalveamet (PPA) hoiatab, et välgumihkligaasi sissehingamine võib lõppeda väga tõsiste, suisa tagasipöördumatute tagajärgedega. Paraku on sellest noorte seas saanud seltskondlik ajaviide.

«Butaani ehk välgumihkligaasi mürgisus sissehingamisel põhineb peamiselt sissehingatavast õhust hapniku omandamise takistamisel ja sellest tuleneval organismi hapnikuvaegusel ehk hüpoksial. Kaebused, mis tekivad butaani sissehingamisel sõltuvad mürgistuse raskusastmest  ning on järgnevad: hingamise kiirenemine, südametöö kiirenemine, väsimus, uimasus, teadvusehäire, halvenenud nägemine, tsüanoos ja teadvusekaotus,» selgitas Pärnu haigla anestesioloogia-, operatiiv- ja intensiivraviteenistuse juhataja ja Eesti Mürgistusteabekeskuse kliiniline konsultant Raido Paasma.

Ta lisas: «Ei ole harvad juhtumid, kus välgumihkligaasi sissehingamisel saabub surm südame rütmihäirete, hingamise- või südametegevuse seiskumise tõttu. Butaan kahjustab organismis hapnikupuuduse tekitamise kaudu ka aju närvirakke ning seega on ta väga ohtlik kogu inimorganismile.» Paasma sõnul puuduvad täpsed andmed, kui suurel määral võib tekkinud kahju  väljenduda hilisemas elus või mõjutada edaspidist elukvaliteeti.

Välgumihkli täitmiseks ettenähtud gaasiballoonid on kauplustes vabamüügis ning seega ka lapseohtu noortele äärmiselt kättesaadavad.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles