Inimesi kimbutab kemofoobia

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Öko- ja loodustoodete laat Pühajärvel.
Öko- ja loodustoodete laat Pühajärvel. Foto: Ülle Kübarsepp / Valgamaalane

Ekspertide sõnul kardavad tarbijad liialt inimese loodud keemiat ning looduslik ei ole alati parem.

Teadlaste sõnul põevad inimesed, kes söövad ainult mahetooteid, kemofoobiat ehk liiga suurt hirmu keemia ees, ning jäävad seetõttu ilma mitmetest kasulikest toitainetest, vahendab The Daily Mail. USA teadlased hoiatavad, et pestitsiidide ja dioksiinide vältimise asemel peaksid inimesed rohkem muret tundma looduslikku päritolu bakterite, seente ja haigustekitajate pärast.

Teadlaste hinnangul kardavad miljonid inimesed tarbida kunstlikke lisaaineid, kuid nende sõnul on väikeses koguses looduslikud ja sünteetilised kemikaalid, mida toidus kasutatakse, inimese tervisele täiesti ohutud.

Dartmouthi ülikoolis läbi viidud uuringu tulemustest selgub, et väike kogus kemikaale tänapäevases toidus on «enamasti ohutu ja pigem isegi kasulik». Samuti on seal kirjas, et sõnal «keemia» on alusetult negatiivne konnotatsioon.

Uuringu autor ja keemiaprofessor Gordon Gribble’i sõnul ei tea enamik inimesi, et nad puutuvad toidu ja joogi näol regulaarselt kokku ohutu koguse keemiaga. «Isegi õhk, mida me hingame – vahet pole, kas linnas või maal – on täis sünteetilisi kemikaale. Sinna alla käib ka veini, lillebuketi, lõhnaõli ja pagarikoja lõhn ning prügihais,» lisas Gribble, kelle sõnul hingatakse sisse piisavalt väike kogus keemiat, et see ei oleks tervisele ohutu.

Gribble tõi näiteks halogeeniühendid, mida paljud inimesed – isegi teadlased – peavad inimese loodud mürkideks, mida leidub dioksiinides, polüklooritud bifenüülides ja pestitsiidides. Gribble selgitas, et tegelikult on meie looduslikus keskkonnas tuhandeid halogeenühendeid, mida tekitavad taimed, loomad ja isegi inimesed enda kaitseks.

«Toidu kontrollimisel peaks tähelepanu pöörama mitte pestitsiididele, antibiootikumidele ja dioksiinidele, vaid haigustekitajatele, bakteritele ja seentele, mis põhjustavad igal aastal miljoneid nakkuseid, mis lõppevad haiglasse sattumise või surmaga,» sõnas Gribble.

Gribble soovitab inimestel süüa mitmekesiselt, et hoida kokkupuudet kemikaalidega võimalikult väiksena. «Sõnast «keemia» sai ropp sõna, kuigi kõik, mida me näeme, haistame ja katsuma, on keemia,» sõnas ...

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles