Soomes läheb napsusõprade elu raskemaks

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Soomes on taas kavas karmistada alkoholiga kauplemise korda, näiteks on kõne all napsu müügi keeld pühapäeviti ja riiklike pühade ajal.

Lisaks täiendavale müügikeelule pühapäeviti ja pühade ajal kaalutakse ka alkoholi müümise aja lühendamist, vahendab Yle kolmapäeval avalikustatud Soome sotsiaal- ja tervishoiuministeeriumi ettepanekuid. Praegu võib Soomes alkoholi osta iga päev kella 9 hommikul kuni kella 21.

Uue ettepaneku kohaselt lõpetatakse alkoholi müük reedeti ja laupäeviti kell 18 ja see keeld laieneb ka riiklikele Alko-poodidele. Samuti soovitatakse tõsta alkoholiaktsiisi, mida alandati 2004. aastal ja mida on taas tõstetud aastatel 2008-2012. Ettepanekute kohaselt tuleks aktsiisi tõsta iga kahe-kolme aasta järel. Suure koguse alkoholi riiki sisse toomise korral tahetakse sisse viia teavitamise kohustus. Nii loodetakse peatada ebaseaduslik sissevedu, eriti Eestist.

Samuti soovitakse piirata aega, mil restoranid ja baarid tohivad müüa alkoholi. Soomes on ligi 1100 söögikohta, kus praegu võib müüa kangemat kraami kas kella 2.30ni või 3.30ni. Uue kava kohaselt ei tohiks ükski söögikohta müüa alkoholi pärast kella 2.30. Küll aga võivad söögikohad kauem lahti olla.

Kõige efektiivsemaks meetodiks alkoholi tarbimise vähendamisel peetakse alandada toidupoodides müüdavate õllede, siidrite ja muud alkohoolsete jookide  kangust. Ministeeriumi ettepaneku kohaselt võiks poes müügil olla kuni 3,5protsendilised alkohoolsed joogid. Sama kord kehtib Rootsis. See muudatus peaks vähendama alkoholi tarbimist ka siis, kui muud ettepanekud ei toimi.

Soomes on meeste seas kangema kraami tarbimine kahekordistunud ja naiste seas kasvanud kuus korda ühe põlvkonna jooksul.

Soome sotsiaal- ja tervishoiuministeerium sooviks aastaks 2020 vähendada puhta alkoholi tarbimist ühe inimese kohta aastas 8 liitrini. Praegu on see näitaja 9,7 liitrit. Uusi ettepanekuid tutvustatakse Eduskunnale 2014. aasta kevadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles