Lugeja küsib: miks mobiiliaku paisuma hakkab?

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Aldo Luud

«Mõned aastad tagasi ostetud telefonil ei pidanud aku vastu - läks kiiresti tühjaks, telefon muutus kuumaks ja aku hakkas paisuma. Miks telefoniaku paisuma hakkab ja kui ohtlik see on?» soovis Tarbija24 lugeja teada.

Vastab EMT teenuste kommunikatsioonijuht Kristina Samra.

Aku paisumise korral on tegemist üsna kindlasti haruldase juhtumiga, mida esineb väga harva. Teoreetiliselt võib olla selle põhjuseid mitu – näiteks kunagi saadud niiskuskahjustus, ülepinge seinakontaktist (äike), telefoni liialt pikalt päikese kätte jätmine vms, kuid täielikult ei saa muidugi välistada ka toote defekti.

Aastate tagant meenub üks juhtum, kus ühe tootja mobiiltelefoni aku kindla mudeli partiil võis esineda defekt, kus osa akusid võisid paisuda. Juhtum sai lahendatud nii, et tootja kutsus kõiki kliente neid akusid tasuta ringi vahetama, olenemata sellest, kas konkreetsel akul oli paisumist esinenud või mitte.

Kindlasti ei mõju akudele hästi ka aastatepikkune kasutamata seismine ja teatud tingimustes võivad akud ka sellisel juhul paisuda.

Kui on näha, et aku on kord juba paisunud, siis kindlasti ei tohiks seda enam kasutada ning see tuleks esimesel võimalusel ringi vahetada. Kui probleem esineb aku garantii ajal, vahetab tootja selle tasuta ringi. Pärast aku garantiiaja lõppemist tuleks sellise juhtumi esinedes aga soetada uus aku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles