Soomes levivad teise ringi ravimid

, summer reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beebipillid. Foto on illustratiivne.
Beebipillid. Foto on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Soome ravimiametnikud on täheldanud sotsiaalmeedias ja internetiturgudel levivaid kuulutusi, kus pakutakse kasutamata jäänud ravimeid müügiks või vahetamiseks.

Hiljuti pakuti näiteks Facebooki vahendusel tarvitamata beebipille kõikidele soovijatele, teatab YLE Uutiset. Soome ravimiamet Fimea hoiatab inimesi selliste kuulutuste eest.

«Ravimid, nagu näiteks beebipillid, on mõeldud isiklikuks kasutamiseks ning keegi ei tohiks kasutada ravimeid, mis on kellelegi teisele kirjutatud. Ravimeid tohib osta apteegist või tervisekeskusest ning õed võivad inimesele anda esimese koguse beebipille,» ütles Fimea ravimiinspektor Sami Paaskoski.

Paaskoski sõnul on ta isegi kokku puutunud sotsiaalmeedias levivate retseptiravimite müügi või vahetamise kuulutustega. «Loomulikult on see esimene koht sellistele kuulutustele, sest ainult apteegid saavad ravimeid müüa, eraisikutele on retseptiravimite müük keelatud. Kõige hullemal juhul saab rääkida ravimiseaduse rikkumisest,» sõnas Paaskoski.

Paaskoski andmetel on ilmsiks tulnud juhtumitega tegeletud koostööd tehes ehk teateid levitanud inimestel on palutud need maha võtta. Võimalikele vahendajatele on antud ka nõu, kuidas kasutamata ravimitest vabaneda.

«Nii väikesemahuliste juhtumite puhul ei ole minu teada karistust rakendatud, kuigi ravimiseaduse rikkumise eest on karistus ette nähtud,» sõnas Paaskoski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles