Keskkriminaalpolitsei võitis kohtus kiirlaenufirmasid

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu.

Juuni lõpus jõustunud Tallinna ringkonnakohtu otsus tunnistas seaduspäraseks keskkriminaalpolitsei rahapesu andmebüroo 2008. aastal tehtud ettekirjutuse kiirlaenufirmale Monetti AS, mis kohustas ettevõtjat sõlmima lepinguid nii, et klient ja teenuse osutaja viibivad üheaegselt samas kohas.

«Isikusamasuse tuvastamise ja kontrollimise nõuded on võrdväärsed kõikidele krediidi- ja finantseerimisasutustele,» ütles rahapesu andmebüroo vanemkomissar Aivar Orukask.

«Kõnealune kohustus vähendab oluliselt kliendi isikus eksimise võimalusi, sealhulgas variisikute või varastatud identiteedi kasutamist tehingute tegemisel ja tagab finantsturu usaldusväärsust.»

Rahapesu andmebüroo kontrollis 2008. aastal 28 laenuteenuse pakkujat. Neist vaid 12 täitsid kõiki rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise seaduse nõudeid.

14le ettevõtjale tehti ettekirjutused, kuna nad ei täitnud esmasel ärisuhte loomisel kliendi isikusamasuse tõestamise nõuet. See annab aga keskriminaalpolitsei hinnangul võimaluse erinevateks pettuseskeemideks, kus teise inimese andmeid kasutades võetakse tema nimele laenu.

Peale ettekirjutust hakkasid enamus kiirlaenu pakkuvaid firmasid seaduse nõudeid täitma. Ettekirjutused vaidlustasid Tallinna Halduskohtus SMS Laen OÜ, Risicum Capital Estonia OÜ ja Monetti AS, kellest esimesed kaks võtsid siiski hiljem oma kaebused tagasi.

Isikusamasuse kohapealse tuvastamise eesmärk on laiemalt tagada kogu finantssektori ja seeläbi kogu riigi majanduskeskkonna usaldusväärsus.

«Seaduses sätestatud hoolsusmeetmete täitmine, mille alla kuulub ka isikusamasuse tuvastamise nõue, aitab selle eesmärgi saavutamisele vaieldamatult kaasa. Hoolsusmeetmeid rakendatakse vältimaks anonüümsust, mis on paratamatult kaasnenud sidevahendite kiire arenguga. Igasugune anonüümsus aga on aga ahvatlev kurjategijatele, kuna muudab seadusvastase tegevuse tuvastamise ning raha liikumise jälgimise õiguskaitseorganite jaoks keerukamaks,» on keskriminaalpolitsei seisukoht.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles