Jalgsi läbi Baltikumi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Megan Shaw (all vasakul), Lydia Dean, Emma Woods ja Chris Midgley peavad Baltikumis kümne päevaga läbima jalgsi 160 kilomeetrit.
Megan Shaw (all vasakul), Lydia Dean, Emma Woods ja Chris Midgley peavad Baltikumis kümne päevaga läbima jalgsi 160 kilomeetrit. Foto: Hille Rokk

Kujutage ette, et olete võõras riigis ja teile on antud ülesanne jätta endast jälg kohalikku ajalehte.


Just sellise ülesandega tuli Pärnu Postimehe toimetusse neli skauti Inglismaalt West Lancashire’ist programmi “The Explorer Belt 2009” raames.



Noortele on antud kümme päeva, et läbida jalgsi 100 miili ehk 160 kilomeetrit. Seda teevad nad kõikides Balti riikides, kuid jala liigutakse peamiselt külastatavas asulas või selle lähiümbruses. Pikad vahemaad läbitakse bussiga.



Inglise skautide matk algas Tallinnast, kus nad veetsid teisipäeva. Seejärel tuldi kaheks päevaks Pärnusse. Siinkandis sammus grupp linnast väljagi ja käis jalgsi Sindis. Eile hommikul liikusid noored edasi Lätti, et teha kahepäevane peatus Riias. Ülehomme minnakse neljaks päevaks Leetu. Skaudid peavad matkal külastama nelja linna või küla.



Kokku on neil nimekirjas 12 ülesannet, millest retke jooksul tuleb täita kümme. Üks ülesandeid on tutvuda kohalike skautidega, kellega eile veedeti aega Pärnu rannas. Seal täideti üheskoos veel üks ülesanne - kohaliku tantsu või mängu õppimine. Nii õpetasid siinsed skaudid välismaalastele “Kaera-Jaani”. “Oo, me suudame seda veel meenutada,” naersid Inglise skaudid meie rahvatantsu demonstreerides.



Õhtu ootuses


Nagu turistid ikka pidasid inglased Pärnu randa võluvalt kauniks. Muul oli neile uudne nähtus, midagi sellist polnud varem kohatud, isegi nimetust ei osanud keegi seltskonnast anda. Ei tea, kas see oli tüüpiline liialdamine, aga Eestit nimetasid rändurid oma senikülastatud riikidest üldse kõige kaunimaks.



Etteantud ülesannetest on grupil täidetud veel neljas, nimelt leidsid skaudid Pärnu ekskursioonil linna embleemi. Tänase lehe ilmudes saavad nad teha linnukese 11. ülesandegi taha.



Skaudid ööbivad seal, kuhu nad õhtuks jõuavad. “Iga õhtu on omamoodi põnev, kuna täna hommikul me veel ei tea, kus õhtul magame,” rääkis grupi ainus meessoost skaut (Inglismaal nimetatakse skautideks nii mehi kui naisi, toim) Chris Midgley.



18aastasel Megan Shaw’l oli kaenlas piparkoogikujuline pehme maskott, mille suurtele olid kaasa meisterdanud kodukandi väikesed skaudid. Piparkoogipoiss rändab neljapealise kambaga kogu matka kaasa, ainult et tema ei pea ise kõndima.



Kõik neli skauti on Eestis ja üldse Baltikumis esimest korda. “Väljakutse ongi tutvuda kohtadega, kus me pole varem käinud,” rääkis 17aastane Lydia Dean. Peale ülesannete täitmise on matka eesmärk tutvuda Balti riikide eri piirkondade noorte eluolu ja tegemistega ning neid omavahel võrrelda.



Keeruline suhelda


Kuna pea kõik ülesanded on seotud kohalike inimestega, tekib välismaa skautidel aeg-ajalt suhtlemisega veidi probleeme. “Kohalikega on raske suhelda, kuna meil on tugev inglise aktsent, millest siinsed inimesed eriti aru ei saa,” ütles Chris.



Peale Pärnut külastanud grupi teeb samasuguse matka läbi Baltikumi veel kuus Inglismaa skautide rühma. Igaühel neist on välja valitud eri linnad või külad.



“The Explorer Beltil” osaleja peab olema vähemalt 16aastane, matkavarustus ei tohi kaaluda üle 16 kilo ega olla raskem kui viiendik kandja kehakaalust. Korraldajad soovitavad grupil enne külastatavast riigist väljumist teha kokkuvõttev koosolek. Samuti peavad osalejad teekonnal päevikut pidama ja pärast tegema matka kohta ettekande, seega on kasulik kümne päeva vältel rännakust pilte teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles