IMF toetab rahasüstiga autokraatlikku Zimbabwet

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robert Mugabe.
Robert Mugabe. Foto: AP / Scanpix

Rahvusvaheline Valuutafond IMF otsustas toetada Aafrika lõunaosas asuvat hüperinflatsiooni küüsis vaevlevat Zimbabwet 510 miljoni dollariga.


IMF lubas Zimbabwele kahevate välisvaluuta reservide täiendamiseks laenu tingimusel, et raha kasutakse vaid sihtotstarbel, vahenda guardian.co.uk.

Zimbabwe ja doonorriikide suhted on paranemas eelkõige seetõttu, et võimule tulnud demokraatlik valitsus teeb jõupingutusi majandusreformide läbiviimiseks.

Zimbabwet iseseisvumisest saadik juhtinud autokraatlik president Robert Mugabe on varem «poliitilist koletist» IMFi süüdistanud riiki tabanud hüperinflatsioonis ja muudes hädades. Tema arvates kasutab endine koloniaalvõim Ühendkuningriik IMFi riigis võimuvahetuse korraldamiseks.

Zimbabwes on alates 2006. aastast olnud kolm rahareformi. Hüperinflatsiooni tõttu lasi Zimbabwe keskpank jaanuaris kasutusele ka 100 triljoni suuruse paberraha, kuid riigi emiteeritud paberrahad kaotasid hüperinflatsiooni tõttu kiiresti oma väärtuse.

Aprillis loobus Zimbabwe valitsus rahvusvaluutast dollarist ja võttis kasutusele välisvaluutad. Lubatud valuutade seas on LAVi rand, USA dollar, Botswana pula, Briti naelsterling ja euro.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles