Kanada hajameelse eksministri portfell sisaldas Eesti kohta käivaid dokumente

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanada endine välisminister Maxime Bernier koos oma toonase sõbratari Julie Couillardiga.
Kanada endine välisminister Maxime Bernier koos oma toonase sõbratari Julie Couillardiga. Foto: AP / Scanpix

Kanada meedia andmetel sisaldasid eelmisel aastal toona välisministrina töötanud Maxime Bernier mahaunustatud salajased dokumendid ka informatsiooni Eesti plaanide kohta soetada AECL tuumareaktoreid.

Eelmise aasta kevadel unustas Kanada välisminister Maxime Bernier paki salajasi dokumente oma endise tüdruksõbra korterisse Montrealis, vahendab Eesti Elu. Asja avalikustamisel kaotas ta välisministri koha.

Lisaks informatsioonile Eesti kohta sisaldasid dokumendid andmeid NATO suhetest Venemaaga, NATO plaanidest Balkanil, Afganistani vangide olukorrast, relvakontrollist Iisraeli-Palestiina konfliktis ja Al-Qaeda tegevusest Pakistanis.

Kanada peaminister Stephen Harperi sõnul jättis Bernier eelmise aasta kevadel valitsuse konfidentsiaalseid dokumente oma sõbratari korterisse.

Julie Couillardi (38), kellest praeguseks on saanud ekssõbratar, on kahtlustatud sidemetes organiseeritud kuritegevusega.

Valitsusjuhi kinnitusel ei mõjutanud välisministri suhe kõnealuse naisega lahkumisotsust. Asja taga on dokumentide jätmine mitteturvalisse kohta.

Ministri lahkumisotsusest teavitati avalikkust mõni tund enne, kui Kanada televisioon lasi eetrisse intervjuu Julie Couillard'iga.

Naise sõnul käis Bernier aprillis tema korteris ja unustas sinna pärast dokumendid maha. «Ta tuli minu koju, siis läks minema ja dokumendid jäid minu juurde,» rääkis naine telejaamale TVA antud intervjuus.

Seda, mis dokumentidega täpselt tegemist oli, esialgu ei avalikustatud. Couillard saatis paberid valitsusele juristi vahendusel tagasi.

Samal teemal loe ka «Dokumentide jätmine sõbratari juurde maksis Kanada ministrile töökoha».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles