Kommentaar: Kommunismi kuritegude uurimisega peab jätkama

Andres Herkel
, riigikogu liige (IRL)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Läinud kuul ei möödunud ainult 70 aastat Teise maailmasõja algusest ehk Saksamaa kallaletungist Poolale. Ühtlasi möödus 70 aastat Nõukogude Liidu kallaletungist Poolale. Molotovi-Ribbentropi paktist ja selle lisaprotokollist järeldub, et vastutus sõja vallapäästmise eest lasub selle pakti mõlemal osapoolel, nii Saksamaal kui Nõukogude Liidul.


Vaatamata sellele, et natsismi kuriteod mõisteti hukka kohe pärast sõda ja Stalini kommunistlik reþiim jäi esialgu rahvusvahelisel tasandil hukka mõistmata, võime nüüd üles lugeda rea rahvusvaheliste organisatsioonide dokumente, mis lõpuks osutavad tähelepanu totalitaarse kommunismi kuritegudele ja MRP-le.



Need on ennekõike Euroopa Nõukogu parlamentaarse assamblee resolutsioon 1481 (2006), Euroopa Parlamendi resolutsioon (RC-86-0165/2009) ja OSCE parlamentaarse assamblee samasisuline dokument (AS(09) D1E). Varem on MRP-le ja Stalini reþiimi kuritegudele osutatud näiteks meil siiani vähetuntud ENPA 1987. aasta opinion’is Balti rahvaste olukorrast (doc 5687).



ENPA-l on praegu lahtine see, kuidas ja kui sügavalt käsitletakse lähemas tulevikus MRP pärandit. Poliitikakomiteel on kavas korraldada selleteemaline kuulamine, kuid praegu puudub ühene otsus, kas sellele võib järgneda resolutsiooni koostamine. Osutades 70 aasta möödumisele Nõukogude Liidu kallaletungist Poolale, esitas ENPA 21 liiget deklaratsiooni Teise maailmasõja algusest ja osutas vajadusele jätkata Stalini totalitaarse kommunismi kuritegude hindamist.



On enam kui selge, et Venemaa üritab teha kõik selleks, et kommunismi kuritegusid eitada ja pisendada. Hiljuti tehti ajaloovõltsimine Venemaal kriminaalkuriteoks. Samal ajal on ilmne, et kuni kommunismi kuritegusid eitatakse, on väga raske (kui mitte võimatu) rääkida ühistel väärtustel põhinevast Euroopast. Aga vähemalt esialgu on Venemaa Föderatsioon Euroopa Nõukogu ja OSCE liikmesriik.



Artikkel pärineb Andres Herkeli veebipäevikust www.herkel.net.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles