Iirlased valisid, neitsi Maarja nuttis

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Iirimaal toimus eile kordushääletus Lissaboni leppe üle.


Euroopa liidrid loodavad, et möödunud aastal leppe tagasi lükanud iirlased muudavad meelt ja hoiavad ära Euroopa Liidu langemise kaosesse. 43 valimisjaoskonda avati eile kell seitse hommikul (Eesti aja järgi kell üheksa) ja suleti kell 22 (meie südaööl).



Häältelugemine algab täna hommikul kell üheksa (Eestis kell 11) ja tulemused peaksid selguma õhtupoolikul.



Iirimaa peaminister (taoiseach) Brian Cowen välistas veel kolmanda referendumi ja ütles, et ei-tulemus põhjustab kriisi nii riigis kui ELis. Ta möönis, et jah-hääletusele on tugev toetus, kuid miski pole kindel. Sunday Business Posti arvamusuuringu järgi toetas lepet 55 protsenti ja vastu oli 27 protsenti küsitletutest, edastas uudisteagentuur BNS.



Sinn Feini asepresident Mary Lou McDonald toetas ajalehes The Irish Times ei-hääletust. ”Jah-hääletus tähendab automaatselt loobumist õigusest volinikule Euroopa Komisjonis, ministrite nõukogus kaotaks Iirimaa hääl kaalu ja rahvas loobuks õigusest korraldada referendumeid. Kui anname selle võimu ära, ei saa me seda enam tagasi,” ütles McDonald.



Iirimaa referendumil osalemise õigus on üle kolmel miljonil inimesel. Lissaboni lepet pole veel ratifitseerinud Poola ja Tšehhi.



The Irish Independent kirjutas, et 14 inimest, kes teisipäeva õhtul olid kogunenud Dungloe linna lähedal Co Donegalis vaatama Kerrytowni grotis neitsi Maarja kuju, olid tunni aja jooksul tunnistajaks kummalisele nähtusele.



Kümne minuti vältel ilmusid taevasse ja kadusid sealt ristid, neitsi Maarja valge kuju muutis seejärel värvi ja vormi, omandas inimnäo, pööras pead ja vaatas inimestele, eriti lastele esireas, ja hakkas nutma. Üks kohalolnuist pühkis kuju palgeid taskurätiga, et pisarate ehtsuses veenduda.



Dungloe koguduse preester isa Seamus Meehan ütles ajalehele, et Kerrytowni grotist on aastaid juttu olnud, aga tema suhtub neisse juttudesse veidi skeptiliselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles