Eksperimentaalne Alzheimeri ravim toimib hämmastavalt kiiresti

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP Photo / Scanpix

Ajus vase- ja tsinkioonide käitlust reguleeriv katseravim PBT2 parandab märkimisväärselt geneetiliselt esile kutsutud Alzheimeri tõvega hiirte vaimset seisundit.

Sellele viitavad selged muutused hiirte käitumises ilmnevad juba paari päevaga, näitab ajakirjas Neuron avaldatud uurimus, vahendab SA Eesti Geenikeskus.



Enamasti pärast 65. eluaastat algav Alzheimeri tõbi on raske närvisüsteemi haigus, mis põhjustab praegusel ajal lõviosa dementsuse juhtudest. Kuivõrd Alzheimeri tõvesse haigestumine maailmas kasvab, on selle haiguse uurimine muutunud väga populaarseks teadusteemaks.



Kuigi Alzheimeri tõvele pole siiani leitud head ravimit, on tänu mahukale uurimistööle üsna hästi teada haiguse tekkepõhjus: sünapsitesse ehk neuronitevahelistesse kontaktidesse moodustuvad amüloid beeta (Aβ) nime kandva peptiidi ladestused, mis takistavad neuronite suhtlemist.



On teada, et sünapsi normaalseks talitluseks olulised vase- ja tsinkioonid osalevad selliste ladestuste moodustumisel. Üldistatult võib öelda, et sünapsi sees annavad üleliigsed vase ja tsingi kogused Aβ-ladestuste tekkele hoogu juurde, rakusiseselt aga käivitavad mehhanisme, mis nendega võitlevad.



Alzheimeri tõve puhul näib olevat paigast nihkunud tasakaal nende metallide rakusisese ja -välise reservuaari vahel.



Austraalia teadlaste juhitud töös uuriti vase- ja tsinkioone siduva ravimi PBT2 mõju Aβ-ladestustele, mis tekivad transgeensete, nn Alzheimeri hiirte ajus.



Suukaudselt manustatud PBT2 käivitas tundide jooksul Aβ-ladestuste lagundamise, üllatuslikult aga võimaldas juba paari päeva pärast täheldada paranenud ajutegevusele viitavaid märke hiirte käitumises.



PBT2 on läbimas kliiniliste katsetuste viimaseid etappe. Kui suurtes katsegruppides ei ilmne ootamatuid kõrvaltoimeid, jõuab ravim tõenäoliselt lähiaastate jooksul abivajajateni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles