Soome vetesse saabus miinilaev gaasijuhtmele teed puhastama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nord Stream
Nord Stream Foto: graafika: Silver Alt

Soome lahel, 18 miili kaugusel Helsingist heitis ankrusse uurimislaev John Lethbridge, mis hakkab demineerima merepõhja gaasijuhtme Nord Stream rajamise piirkonnas.

Eeldatavalt õhitakse esimene leitud Teise ilmasõja aegne miin juba täna, kui ilmastikuolud seda vähegi võimaldavad, teatas ajalehe Helsingin Sanomat võrguväljaanne.

Panama lipu all sõitev 69 meetri pikkune John Lethbridge kuulub Briti kompaniile Bactec. Laev on spetsialiseerunud veealuste gaasitrasside rajamiseks merepõhja puhastamiseks ning seisab praegu kohas, kus tehakse esimene miiniõhkimine. Sügavust on selles kohas umbes 70 meetrit. Laevade liikumine on keelatud kahe kilomeetri raadiuses. Õhkimist teostatakse kaugjuhtimisega.

Eeldatavalt kulub iga miini kahjutustamiseks päev või kaks. Varem avaldatud andmete kohaselt on Soome majandusvetes, kust gaasijuhe läbi läheb, avastatud poolsada lõhkekeha.

Eesti piirivalve teatas novembri algul valmisolekust patrullida Nord Streami gaasijuhtme trassi piirkonnas, et olla valmis võimaliku reostuse kõrvaldamiseks või päästeoperatsiooniks.

«Piirivalve on arvestanud oma tegevuste planeerimisel Nord Streami gaasitrassi rajamise eeltööde teostamisega. Näeme vajadust teostada tööde piirkonnas patrulle, et vajadusel reageerida merereostuse korral või juhul, kui lõhkamistööde käigus peaks tekkima vajadus inimelude päästmiseks,» ütles BNSile piirivalveameti pressiesindaja.

Merevägi teatas, et hoiab end arengutega Nord Streami trassi loomisel kursis, kuid ei jälgi trassi puhastamise käigus tehtavaid demineerimistöid aktiivselt, teatas mereväe staap BNSile.

Demineerimistöid Läänemerel teostab Nord Streamile Briti firma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles