Linnainimesed ei malda kartuli ostmisega oodata

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kartulikotid keldris.
Kartulikotid keldris. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Kartulikasvatajate sõnul kipuvad linnainimesed talvevarusid soetades kiirustama ja ta tahavad talvevarud otse põllult ära osta.

Praegu saab näiteks Tallinna keskturult kilo kartuleid kätte 50 sendiga  ja seda olenemata müüjast. Müüjad kinnitavad, et hind võrreldes eelmise aastaga kuigivõrd tõusnud ei ole, mistõttu ei ole hinnalangust kindlasti oodata. Hästi lähevad kaubaks sordid «Laura», «Adretta» ja «Vineta».

«Vaatamata põuale ja aprilli jahedusele on kartul siiski kasvanud ilusasti. Lisaks on soodsad tingimused olnud siiani ka koristamiseks – kartuli saab üsna kuivalt kätte ja see säilib hästi,» nentis Eesti Maaviljeluse Instituudi teadur Luule Tartlan.

Samas lisas ta, et varajastel sortidel on palju kasvulõhesid, sest põuale järgnes vihm Eriti maitsev pidi teadur sõnul olema tänavu sort «Vineta», selle eest on viimasele Venemaal koguni diplom antud.

Kartulikasvatajate sõnul on talvekartulit varuda siiski veel veidi vara, kuna kartul tahab pärast ülesvõtmist seista.

«Linnainimesed helistavad hirmus vara. Kartulit tuleks müüa pärast seda, kui hakkavad mädad välja paistma ja tootjad saavad need välja võtta,» selgitas Saaremaal Kaarma vallas kartulit kasvatava Guido Lindmäe, kelle sõnul peaks kartul selleks olema kolm nädalat hoidlas seisnud. Otse põllu pealt talvekartulit osta on riskantne. Lindmäe sõnul võiksid kartulid veidi suuremad olla, kuigi otsest põhjust kurta tal polevat. «Põuane suvi mõjus rohkem kapsale, kartul on üsna kobe,» rääkis ta.

Raplamaal Kehtna vallas kartulit kasvatav Kalle Hamburg näiteks tunnistas, et tema jaoks oli saak lausa üllatavalt hea. «Võiks arvata, et sellise põua tõttu on kartul kärnas, aga ei ole,» nentis mees, kes on 80 protsenti põllumaast juba üles võtnud. Tavaliselt ei ole ta sellel ajal koristusega veel poole pealgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles