Kahtlus: tuntud täiravim parasiite enam ei tapa

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täid on tüütud parasiidid.
Täid on tüütud parasiidid. Foto: SCANPIX

Konkureeriva ravimifirma kinnitusel on täidel tuntud ravimi NIX suhtes väljakujunenud resistentsus, NIXi maaletooja kinnitusel on ravimi kadumise põhjuseks hoopis seda tootnud tehase müük.

«NIXi toimeaineks on permetriin, mis on neurotoksiline putukamürk. Viimastel aastatel on aga ilmnenud, et permetriin ei mõju täidele ja tingudele surmavalt, kuna täid on aja jooksul selle mürgiga harjunud ehk teisisõnu täidel on tekkinud permetriini suhtes resistentsus,» rääkis ravimifirma NYDA esindaja Eestis Jaan Jänes. Ta kinnitas, et selle kohta on tehtud mitmeid uuringuid üle maailma. Kuna permetriin (Nix) on vananenud põlvkonna ravim, siis Jänese sõnul tõenäoliselt ei ole tootjal mõttekas müüa toodet, mille toime on küsitav.

Ravimiametist öeldi, et neile ei ole esitatud uuringuid permetriini toimivuse muutuste kohta Eestis. Ka ei ole teemat kommenteerinud eriarstid samuti väljendanud muret permetriini toimivuse osas.

«Jah, on teada, et osades regioonides on täide tundlikkus 1 protsendi permetriini šampoonile vähenenud, mistõttu soovitatakse kasutada viieprotsendilist ravimit, kuid meie teada ei ole Eestis täide tundlikkust permetriinile hinnatud,» sõnas ravimiohutuse osakonna juhataja Ott Laius. Ta lisas, et enamasti korreleerub resistentsuse teke otseselt riigis kasutatava ravimi kogusega – mida rohkem ravimit kasutatakse, seda enam resistentsust esineb. «Seetõttu oleks vaja permetriini toimivust eraldi Eesti kontekstis hinnata ning muudes riikides tehtud uuringutele ei saa üheselt tugineda,» toonitas Laius.

«NIX toodete müügi lõpetamine pole mitte kuidagi seotud selle efektiivsuse vähenemisega, see on ilmselgelt vägivaldne spekulatsioon,» ütles  GlaxoSmithKline esindaja Balti riikides Theresa Tarum. Ta kinnitas, et müügi lõpetamise põhjuseks on GlaxoSmithKline´le kuulunud Bad Odesloe tehase müük. Tehingus sisaldus ka kogu toodang, mida tehases toodeti, sealhulgas NIX šampoonid.

«Sellest tulenevalt ei ole GlaxoSmithKline´l võimalust kõnealust toodet Euroopa riikides müüa, kaasa arvatud Eestis,» tõdes Tarum.

Ravimifirma NYDA esindaja Jaan Jänese sõnul kasutatakse tänapäeval täitõve raviks täiesti uue põhimõtte ja toimemehhanismiga tooteid. Üheks populaarseimaks neist on dimetikoon, mida Eestis müüakse NYDA nime all. «Dimetikoon on silikoonõli, millel on pindaktiivsed omadused. Juustesse pihustatud dimetikoon tungib täi hingamissüsteemi, tõrjub sealt välja õhu ja sel viisil lämmatab täi,» selgitas ta. Ühtlasi blokeerib dimetikoon ka tingude hingeavad, takistades seeläbi muna koorumist ja arenemist peatäiks. «Kuna dimetikooni toime on füüsikaline, ei arene täidel dimetikooni kasutamise korral resistentsust,» lisas Jänes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles