Kaitsja taotleb lapse tapnud roolijoodiku karistuse ümbervaatamist

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maakohus mõistis väikese tüdruku surnuks sõitnud roolijoodikule Dimitri Tšernikovile 2009. aasta novembris maksimumkaristuse.
Maakohus mõistis väikese tüdruku surnuks sõitnud roolijoodikule Dimitri Tšernikovile 2009. aasta novembris maksimumkaristuse. Foto: Sille Annuk / Postimees

Mullu maikuus avariipaigalt põgenedes seitsmeaastasest tüdrukust üle sõitnud ning maakohtus viieks aastaks vangi mõistetud Dimitri Tšernikovi kaitsja esitas ringkonnakohtule taotluse juhtum uuesti läbi vaadata.


Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm kinnitas, et esmaspäeva hommikul algab Tartu ringkonnakohtus kohtuistung süüdistatava Dimitri Tšernikovi (35) kaitsja vandeadvokaadi vanemabi Valli Murde apellatsioonis Tartu maakohtu 27. novembri 2009 otsusele, millega tunnistati Tšernikovi süüdi tahtliku liiklusnõuete rikkumisega ettevaatamatusest inimese surma põhjustamises ning mõisteti talle viieaastane vangistus.



Lisakaristusena võeti Tšernikovilt ära mootorsõiduki juhtimise õigus kolmeks aastaks. Samuti konfiskeeriti süüdistatavalt kuriteo toimepanemise vahend, sõiduk Jeep Grand Cherokee.



Tamme sõnul palub Tšernikovi kaitsja tühistada maakohtu otsus Tšernikovile karistuse mõistmise ja konfiskeerimise kohaldamise osas ning saata kriminaalasi uueks arutamiseks esimese astme kohtule.



Nimelt ei nõustu kaitsja maakohtu arvamusega, et karistuse mõistmine sanktsiooni ülemmääras on proportsionaalne süüdistatava süü suurusega.



Süüdistuse järgi põhjustas Tšernikovi juhitud Jeep Grand Cherokee eelmise aasta 11. mail kella 17.25 ajal Tartus esmalt avarii Jaama ja Puiestee tänava ristmiku juures ning kui sündmuskohale kutsuti politsei, põgenes juhtimisõiguseta ning joobes süüdistatav mööda Jaama tänavat ja keeras suurel kiirusel Pärna tänavale.



Seal, püüdes pääseda politseipatrulli eest, sõitis ta üle haljasala, kõnnitee ning läbi parkla piirde kortermaja ette parkimisplatsile, sõites otsa piirde ääres


seisnud kahele tüdrukule, kellest üks oli seitsme- ja teine kaheksa-aastane.



Vanem tüdruk sai kehavigastusi, noorem tüdruk suri 14. mail haiglas.



Varasemalt väärteokorras liiklusõnnetuse põhjustamise ning sündmuskohalt põgenemise eest karistatud Tšernikovil ei olnud traagiliselt lõppenud liiklusõnnetuse põhjustamise ajal juhtimisõigust ning tema verest mõõdeti 2,3-promilline joove.



Ekspertiis tuvastas Tšernikovil ka narkojoobe, mis oli põhjustatud narkootilist ainet sisaldanud ravimi tarvitamisest.



Tamm lisas, et esmaspäevasel istungil on kõik kohtuasja osapooled taas saalis ning ringkonnakohus vaatab asja taas sisuliselt läbi. Otsuse teeb õigusemõistja tõenäoliselt hiljem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles