Ohoo! Ahhaa kuplid kerkivad

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näitusesaali kõrvale jääva osalt juba laudisega kaetud poolkupli alla loob Ahhaa veemaailma.
Näitusesaali kõrvale jääva osalt juba laudisega kaetud poolkupli alla loob Ahhaa veemaailma. Foto: Margu Ansu

Siin on kassa, siin riidehoid, tutvustas Ahhaa juhataja Tiiu Sild kolleegidele tulevase töökoha sissekäigu juures laiuvat lagendikku. Selle naabruses kõrgub suur näitusesaal, mille peale seavad ehitajad kupli kandekaari.


«Võimas,» hindas Ahhaa teaduskeskuse leiutaja Tanel Linnas veel pilvi näitavat näitusesaali, mille kohal tiirutas tornkraana nokk kord siia, kord sinna. «See on nagu teaduse katedraal,» lisas Tiiu Sild, kes eile hommikul kell üheksa alustas Ahhaa töötajatega ehitustandril ringkäiku.

Uudistamist on Aura veekeskuse ja Tigutorni vahele kerkivas hoones juba omajagu: seinad on täispikkuse kätte saanud, avaras fuajees torkavad silma ümarad vormid ja osa ehitusmehi katab veemaailma peale tulevat poolkuplit  laudisega.

Stampideta maja

«Vahva, et siin on juba detaile näha,» rõõmustas Tiiu Sild suure näitusesaali keerdtreppi silmates. «Pidime trepi enne kupli tegemist kraanaga kohale tõstma, sest see on väga raske,» selgitas Ahhaa maja ehitava firma Nordecon Ehitus projektijuht Peeter Voovere.

Nüüd, kus hoone võtab iga päevaga aina enam ilmet, meeldib see projektijuhile üha rohkem.

«Meile on see raske, aga huvitav maja,» muheles ta. «Siin ei ole stampe. Nurgad on ümarad, arhitekt on postid paigutanud põnevalt korrapäratult, nende vahel pole harjumuspärast kindlat vahemaad.»

Kõige kõvemad pähklid on suur kuppel ja poolkuppel, mille tegemine vajab keskmisest enam inseneritööd, oskusi ja aega. Omaette ettevõtmine oli ka kuplite liimpuidust suurte mõõtmetega kandekaarte toimetamine Põlva firmast Peetri Puit ehitusplatsile.  Selleks pandi ühel õhtul Turu tänav teatud ajaks kinni.

Praeguse plaani järgi algavad sisetööd märtsis, enne seda peetakse aga sarikapidu.

«Tähistame siin vastlapäeva,» tegi Voovere ettepaneku. Mõeldud, tehtud: 16. veebruaril tuleb hoone tellijal pärg kõrgustest maha tuua.

«Üks võimalus on Tiiu tornkraanaga pärja järele saata,» pakkus projektijuht naerdes. «Teine võimalus on minna tõstukiga, siit on üles ainult kuusteist meetrit.»

Kes maksab?

Kõrguskartlik Tiiu Sild lubas välja mõelda kolmanda, talle rohkem sobiva võimaluse. Tal tuleb aga mõelda ka jõuluks valmiva maja sisustamise ning selle käigushoidmise peale.

Näiteks on praegu veel teadmata, kes maksab tuleval talvel hoone kütte, elektri ja vee eest.

Kindel on see, et Ahhaal selleks  vajalikku nelja miljonit krooni pole. See summa tuleb eelarvesse kirjutada valitsusel või Tartu linnal.

Rahvarohke keskus


• Juba tosin aastat igas eas inimeste silmaringi laiendanud Ahhaa 10000-ruutmeetrise hoone ehitamiseks ja sisustamiseks kulub 239 miljonit krooni.



• Aastas ootab keskus oma majja vähemalt 100 000 külastajat.



• Praegu Tartus Lõunakeskuses ja Tallinnas töötavas Ahhaas käis eelmisel aastal näitustel, üritustel ning 4D-kinos 190 000 uudishimulikku.



    Allikas: Ahhaa teaduskeskus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles