Teder: enamik töövaidluskomisjone rikub seadust

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õiguskantsler Indrek Teder
Õiguskantsler Indrek Teder Foto: Peeter Langovits

Tööinspektsiooni kontrollimas käinud õiguskantsler Indrek Tederi hinnangul ei suuda enamik töövaidluskomisjone avalduste läbivaatamisel järgida seaduses sätestatud tähtaega.

Teder on seisukohal, et töösuhetest tulenevates vaidlustes peab inimene saama lahenduse mõistliku aja jooksul ehk teisisõnu on inimesel õigus eeldada, et teda puudutava küsimuse lahendamisega ei viivitata ega venitata põhjendamatult.

Paraku ei suuda enamik töövaidluskomisjone Tederi sõnul avalduste läbivaatamisel järgida seaduses sätestatud tähtaega, mille kohaselt tuleb avaldus läbi vaadata hiljemalt ühe kuu jooksul, arvates selle saabumisele järgnevast päevast.

Tederi kinnitusel on avaliku võimu organ kohustatud oma ülesandeid täites pidama kinni seaduses ettenähtud tähtaegadest ning kui ta seda teha ei suuda, tuleb tema tegevust pidada õigusvastaseks.

Õiguskantsler soovitas tööinspektsioonil koostöös sotsiaalministeeriumiga kiiremas korras võtta kasutusele meetmed, mis võimaldaksid töövaidluskomisjonidel inimeste avaldusi kiiremini lahendada: näiteks suurendada töövaidluste läbivaatamiseks ettenähtud töötajate arvu.

Juhul, kui töövaidluskomisjonide võimekuse tõstmiseks ei jätku siiski ressurssi või kui individuaalse töövaidluse lahendamise seaduses sätestatud tähtaegade järgimine on ebareaalne näiteks lahendatavate asjade keerukuse tõttu, tuleb õiguskantsleri hinnangul vastavalt muuta individuaalse töövaidluse lahendamise seadust, muutes töövaidluste lahendamise tähtaja küll realistlikumaks, kuid sätestades selle siiski võimalikult lühikesena.

Õiguskantsler tegi veebruaris kontrollkäigu tööinspektsiooni, et saada ülevaadet, kas ja kuidas järgib inspektsioon inimeste pöördumistele vastamisel põhiõiguste ja -vabaduste tagamise põhimõtet ning hea halduse tava.

Teder jõudis järeldusele, et reeglina on inspektsioon oma tööd nendes küsimustes hästi teinud. Samuti väärib tema hinnangul tunnustamist asjaolu, et inimestele vastatakse reeglina kiiresti. Küll aga on õiguskantsleri hinnangul murettekitav töövaidluskomisjonidele esitatud avalduste läbivaatamisega seonduv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles