Nestor: ilmselt läheb protseduuriliseks kakluseks

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eiki Nestor
Eiki Nestor Foto: Mihkel Maripuu

Riigikogu sotsiaaldemokraatide fraktsiooni juht Eiki Nestor ütles kommentaariks tänasele pensioniiga tõstva eelnõu arutamisele, et valitsusel on viimasel ajal kombeks väga olulisi seadusi vurinal riigikogust läbi lasta ja see pole sünnis.


Nestor sõnas Kuku raadiole, et opositsioon on protestivaimu täis ja ilmselt läheb täna protseduuriliseks kakluseks. Ta lisas, et miskipärast ei soovi valitsus, et pensioni teemat laiemalt ja pikemalt arutatakse ning näidatakse, et pensioniea tõstmine on ainus lahendus, et ka tulevikus oleks raha pensione maksta, tema sellega ei nõustu.

Nestor näeb lahendust hoopis tööpensioni süsteemi käivitamises. Ta selgitas, et pensioniea tõstmisega loodab valitsus tulevikus vähendada riiklikust pensionikindluse kulusid 5 - 10 protsenti. Samal ajal on loomata ja reformimata selline liik nagu tööpension, mis mõeldud inimestele, kes saavad eriliste töötingimuste tõttu varem pensionile minna. Nestor märkis, et tööandjad kindlustavad täna oma halvad või erilised töötingimused vales korras - riiklikus pensionikindlustuses, mõistlik oleks aga luua uus pensioni liik - tööpension.

Nestori idee kohaselt saaks inimene vahepeal tööpensioni ja vastava vanuseni jõudes juba edasi vanaduspensioni. Tema hinnangul on need kulud, mida riik täna pensionikindlustusest maksab soodustingimustel pensionite tõttu kaks korda suuremad kui see efekt, mida loodetakse pensioniea tõstmisega saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles