Uuring: raha toob õnne, kui seda on naabrist rohkem

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevaatust - raha ei pruugi õnnelikuks teha.
Ettevaatust - raha ei pruugi õnnelikuks teha. Foto: Panther Media / Scanpix

Raha teeb õnnelikuks vaid siis, kui inimesel on seda rohkem kui tema sõpradel ja naabritel, selgus Briti teadlaste uuringust.


Teadlased analüüsisid rohkem kui 10 000 Suurbritannia elaniku seitsme aasta jooksul antud vastuseid oma õnnelikkuse taseme ning sissetuleku kohta, vahendas

Telegraph.co.uk

.

Rikkuse poole püüdlemine on kui nõiaring, ütles Chris Boyce Warwicki ülikooli psühholoogia osakonnast. Kui inimese sissetulek tõuseb, samas kui teiste oma jääb endiseks, siis ta õnnelikkus tõenäoliselt suureneb, kuid teiste õnnelikkus jällegi väheneb.

«Ühiskonnas kõigi rikkamaks tegemine ei tõsta tingimata üldist õnnelikkust, sest oluline on vaid omada kõrgemat sissetulekut, kui on teistel inimesel,» võttis Boyce uuringu tulemused kokku.

Ta ütles ka, et britid on kroonilise rahulolematuse ohvrid.

Uuring paneb Boyce'i sõnul kahtlema, kas järelejätmatu püüdlemine majanduskasvu poole on rahvale hea. Tema meelest peaks riik inimeste õnnelikkuse kasvatamiseks panustama rohkem raha vaimse tervise teenustele. Inimesed peaksid teadlase sõnul pigem keskenduma tugevate suhete ehitamisele pere ja sõpradega, mitte niivõrd oma jõukuse suurendamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles