Salasigarettide vedaja pakkus politseinikule üle 20 000 krooni altkäemaksu

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lääne-Virumaal jäi nädalavahetusel vahele kolm salasigarettide müüjat.
Lääne-Virumaal jäi nädalavahetusel vahele kolm salasigarettide müüjat. Foto: Politsei

Rakvere politseinikud pidasid nädala jooksul kinni kolm tubakatoodete käitlemise korda rikkunud isikut, kellest üks lootis politseinikule altkäemaksu pakkudes vastutusest vabaneda.

Reede ööl vastu laupäeva pidasid Rakvere patrullpolitseinikud kinni kiirust ületanud väikekaubiku Volkswagen Caddy. Sõidukit kontrollima asunud politseinik tundis salongist tulevat alkoholilõhna ja palus juhil, 54-aastasel mehel, avada auto tagauks.

Auto pakiruumist leidis politseinik üle 2000 paki salasigarette ja anuma alkoholilõhnalise vedelikuga. Pärast salakauba avastamist kutsus politseinik mehe asjaolude väljaselgitamiseks politseijaoskonda. Seepeale aga pakkus mees korravalvurile hoopis altkäemaksu veidi üle 23 000 krooni, millest politseinik keeldus.

Mehe tegevuse uurimiseks alustati kriminaalasi nii altkäemaksu andmist käsitleva paragrahvi kui ka tubakatoodete käitlemise korra rikkumist käsitleva paragrahvi alusel.

Sama päeva õhtul, 9. aprillil pidas politsei liiklusjärelevalve käigus Laekvere vallas kinni sõiduauto Mercedes Benz ning dokumentide kontrolli ajal hakkasid politseinikule silma salongis olnud kilekotid.

Sisu ettenäitamisel selgus, et kottides oli Vene maksumärkidega 393 pakki sigaretti, kuus pooleliitrist viinapudelit ja üks kaheliitrine veinipudel. Samuti oli ühes kotis veel Venemaal toodetud erinevaid ravimeid, kokku 112 lehte.

Autos olnud kaks Narva-Jõesuust pärit meest tunnistasid ausalt üles, et koguvad tellimusi ja siis toovad Venemaalt vajaliku kraami soovijateni. Parajasti olidki nad kaubaringil. Politsei alustas sündmuse asjaolude väljaselgitamiseks väärteomenetlust.

13. aprillil sai politsei väljakutse Rakveres Lembitu tänaval asuvasse korterisse, kust naabrite sõnul kostis juba pikemat aega lärmi. Korteris pidutses politseile juba varasemast tuttav 50-aastane mees, kes on korduvalt illegaalsete sigarettide müügiga vahele jäänud.

Arestimajja viimisel pakkus mees, et annab vabatahtlikult kõik oma valduses olevad Vene maksumärkidega sigaretid üle. Kaasas olnud kilekotis oli mehel 39 pakki ja Sõmeru vallas Uhtnas olevast korterist leiti veel 859 pakki sigarette. Mees väitis, et soetas need suitsud Venemaalt enda tarbeks.

Kuna meest oli varasemalt väärteokorras karistatud ja tal oli trahv tasumata, siis alustati tema suhtes kriminaalmenetlust.

«Enamjaolt tegelevad illegaalse kauba käitlemisega politseile juba varasemast teada-tunda isikud, kes teavad täpselt, millega tegelevad ja riskivad,» ütles Rakvere konstaablijaoskonna piirkonnavanem Tiit Jõgi. «Kahetsusväärne on see, et need isikud ei lõpeta oma tegevust ka peale mitmekordset politseile vahelejäämist,» lisas ta.

Viru ringkonnaprokuratuuri Rakvere osakonna ringkonnaprokurör Ain Tali rääkis, et tubakatoodete käitlemise korra rikkumine toob endaga süüdimõistmisel kaasa kas rahalise karistuse või vangistuse ning peale selle tuleb tasuda süüdimõistetul sundraha ja menetluskulud. Samuti konfiskeeritakse sigaretid. «Kokkuvõttes läheb ebaseaduslik majandustegevus kalliks maksma,» märkis Tali.

Karistusseadustik näeb tubakatoodete käitlemise korra rikkumise eest ette rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistuse. Altkäemaksu andmise või lubamise eest näeb karistusseadustik ette ühe kuni viieaastase vangistuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles