CIA hävitas ülekuulamiste lindistusi

Oliver Tiks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA Luure-Keskagentuuri (CIA) endine direktor Porter J. Goss.
USA Luure-Keskagentuuri (CIA) endine direktor Porter J. Goss. Foto: NYT / Scanpix

USA meedia andmetel nõustus viie aasta eest ametis olnud endine CIA direktor otsusega hävitada sadu linte, mis olid tõestuseks agentide karmidest ülekuulamisvõtetest terrorikahtlusalustelt info väljapressimisel.


The New York Times kirjutas reedel ühele luureagentuuri sisedokumendile viidates, et tollane CIA direktor Porter Goss andis oma heakskiidu riikliku salateenistuse NCS juhi Jose Rodrigueze sammule, vahendas AFP.

Hävitatud lindid olid salvestatud mõned aastad varem kahe arvatava Al-Qaeda liikme, Zubaydahi ja Abd al-Rahim al-Nashiri, ülekuulamistel Tais asuvas salavanglas. Kokku oli linte üle saja ning neist paljusid hoiti CIA Bangkoki büroos.

Goss ei andnud küll ise materjalide hävitamiseks luba enne selle teokstegemist, kuid oli nõus otsusega tagantjärgi, ehkki pahandas väidetavalt selle pärast, et temaga polnud konsulteeritud, kirjutas ajaleht endisi ja praegusi luureametnikke tsiteerides.

Samas olevat luurejuht visanud alluvaga sel teemal rääkides isegi nalja ning lubanud võtta vastutuse.

USA eelmine president George W. Bush määrast vabariiklasest Florida poliitiku luureagentuuri juhtima pärast George Tenet lahkumist 2004. aastal. Goss ise lahkus ametist 2006. aastal.

CIA sisedokumendid, mis lintide hävitamise paljastasid, avaldati seoses ühe infovabaduse seadust puudutava kohtuhagiga, mille algatas Ameerika Kodanikuvabaduste Liit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles