Vaata, milline näeb välja maailma esimene nähtamatu jalgrattakiiver

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nähtamatu jalgrattakiiver.
Nähtamatu jalgrattakiiver. Foto: Hövdingi kodulehekülg

Kaks Rootsi tudengit Anna Haupt ja Terese Alstin, kes õppisid Lundi ülikoolis tehnilist disaini, lõid oma magistritöö käigus maailma esimese nähtamatu jalgrattakiivri, mis kannab nime Hövding.

Kiivri väljatöötamist alustasid naised juba 2005. aastal ning idee seesuguse eseme väljatöötamiseks sündis vastusena seadusemuudatusele, mis kehtestas Rootsis kõikidele alla 15-aastastele lastele kohustuslikus korras jalgrattaga sõites kiivri kandmise. Otsus algatas omakorda debati, kas kiiver peaks olema kohustuslik ka täiskasvanutele. Haupti ja Alstini eesmärk oli luua jalgrattakiiver, mida inimesed hea meelega kannavad.

Nende projekti tulemusena valmis kiiver, milles lähtuti sõidukites kasutatavate turvapatjade loogikast. Ümber kaela pannakse kaelus, mille tundlikud sensorid mõistavad, kui kandja satub õnnetusse. Seejärel avaneb kaelusest õhku täis minev õhkpadi. Õhkpadi tagab tootjate sõnul kokkupõrke korral täieliku kaitse just seal piirkonnas pea ümber, kus seda on kõige rohkem vaja ning vähendab löögi tugevust suurel määral. Õhkpadja täispuhumiseks kasutab Hövding heeliumit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles