IKEA kaebas Eesti firma kohtusse

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IKEA kaubamärgi omanik kaebas kohtusse IKEA mööblit Eestisse vahendava ettevõtte Iexpress OÜ.
IKEA kaubamärgi omanik kaebas kohtusse IKEA mööblit Eestisse vahendava ettevõtte Iexpress OÜ. Foto: Liis Treimann

IKEA kaubamärgi omanik Inter IKEA Systems B.V. kaebas kohtusse IKEA mööblit Eestisse vahendava ettevõtte Iexpress OÜ, kuna viimane reklaamib end IKEA nimega. Iexpress nimetab end IkeaExpressiks ning kasutab domeeninime ikeaexpress.ee

«IkeaExpress võimaldab teil tellida maailma suurimast mööblipoest tooteid ilma seda külastamata,» reklaamib ettevõte oma koduleheküljel. Samas on kodulehel rõhutatud, et IkeaExpress.ee ei ole kuidagi seotud IKEA kaubamärgiga, vaid osutab sõltumatut transporditeenust. «IKEA on registreeritud kaubamärk, mis kuulub Inter IKEA Systems B.V.-le. IkeaExpress.ee ei ole IKEA ametlik esindaja Eestis,» on selgelt kirjas.

Inter IKEA Systems B.V. on Harju maakohtu kinnitusel kohtusse kaevanud nii ettevõtte Iexpress OÜ kui ka ettevõtte asutaja Juhan Kuuskemaa, kes ei ole tänavu juulist enam firma osanik.

IKEA: tuntub kaubamärki on vaja kaitsta

IKEA esindaja kaubamärgivaidluses on AAA Patendibüroo patendivolinik Mikas Miniotas. Miniotas edastas IKEA ametliku vastuse, milles selgitati, et pooleliolevaid konflikte firma lähemalt ei kommenteeri. Küll aga tõi Inter IKEA Systems B.V. välja, et püüab kõiki kaubamärgivaidlusi lahendada rahumeelselt. Samas on vaja tuntud brändi kaitsta nende eest, kes kasutavad IKEA kaubamärki oma kaubamärgina.

«Inter IKEA Systems B.V. eesmärk ei ole takistada ettevõtlust. Küll aga ei ole me nõus sellega, et keegi kasutab omavoliliselt midagi, mis kuulub Inter IKEA Systems B.V.-le,» seisab IKEA ametlikus vastuses.

Juhan Kuuskemaaga Postimees kontakti ei ole saanud, samuti on välja lülitatud ettevõtte kontakttelefonid. Firma e-kirjadele vastab aga keegi Janek Veski, kes kinnitas, et vaidlus käib selle üle, et Iexpress kasutab IKEA nime.

«Mitu inimest andnud kohtusse ettevõtte vastu hagi. Loodetavasti saab need lahendatud, kui suudame neile lõpuks kauba tarnida või raha tagastada,» lisas Veski. Veski kinnitusel on kohtuvaidluse tõttu blokeeritud Iexpressi kontod.

Mitmed kliendid on pöördunud tarbijakaitseameti ja politsei poole, kuna pole saanud tellitud kaupa, raha tagasi ega kontakti ettevõtte esindajatega.

«Tarbijakaitseametile teadaolevalt on müük peatatud ja ettevõte on lubanud, et maksab raha tagasi. Tarbijakaitseamet on ettevõtte lisanud musta nimekirja,» kinnitas tarbijakaitseameti pressiesindaja Hanna Turetski.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles