Lõunasöök tööl kasvatab kõvasti kehakaalu

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhiroog ja salat, magustoit ja klaas piima - nii koguneb üleliigseid gramme lõuna ajal üks jagu.
Põhiroog ja salat, magustoit ja klaas piima - nii koguneb üleliigseid gramme lõuna ajal üks jagu. Foto: SCANPIX

Valgekraed, kes päev läbi kontoris laua taga istuvad, söövad suure tõenäosusega lõuna ajal liiga palju. Soome Tervise Instituudi kinnitusel tõstavad paljud töötajad lõuna ajal endale liiga suuri portse, mistõttu kerkib kehakaal ja tekivad tervisehädad.

Soome suurimad töölissööklate pidajad Fazer Amica ja Sodexo uurisid toiduportsjonite suurust kuues kohas, kirjutab Yle. Üllatuslikult selgus, et kontoritöötajate ja tööliste portsude vahe on väga väike. Keskmiselt sõi kontoritöötaja lõunaks u kilo toiduaineid, kusjuures tegu on keskmise tulemusega, sest paljud inimesed tarbisid veelgi enam.

«See  on mõeldamatu,» sõnas instituudi uurija Ritva Prättälä ja lisas, et toidukogus ei tohiks iial nii palju kaaluda. Instituudi soovituste kohaselt võiks põhitoit kaaluda 200 kuni 300 grammi, kusjuures toidukorrad  peaksid olema ühtlaselt üle päeva jaotatud.

Priske lõunasöök takistab kehakaalu kontrolli alla saamist. Lõunaajal kõvasti süües läheb kõht tühjaks alles õhtul ning siis süüakse kodus rohkem ning kehakaal hakkab kasvama, selgitas uurija.

Põhjanaabrite tervise instituudi andmetel on vaid kolmandik Soome mehi normaalkaalus, naistel on see näit pisut suurem – 40 protsenti.

Toidujagajad kadusid töölissööklatest 1980ndatel ja sellest ajast alates võivad sööjad ise oma taldrikuid täita. «Seda ei tehtud kokkuhoiu pärast, vaid kliendid tahtsid, et neid poleks,» sõnas Fazer Foodsi toitumisekspert Leila Fogelholm.

Buffee-stiilis serveerimine on soomlastele kinnistunud Rootsi laevadelt, kus liialdamine igas vormis on normiks. Nii nagu kasvavad toiduportsud, kasvab ka soomalste vöökoht. Terviseedendajad soovitavad tagasi pöörduda toidujagajate süsteemi juurde, sest see aitab hoida toitumist kontrolli alla. «Kogus, mida sa kaalu kasvatamiseks iga päev sööma pead, on tegelikult väga väike,» sõnas Prättälä. Ta lisas, et toidujagajate tulek oleks ülekaaluliste soomlaste jaoks hea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles