Mida võib ja mida ei või komposti visata?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aiajäätmed.
Aiajäätmed. Foto: Toomas Huik

Aiakomposti hulka võib visata kõikvõimalikud aiajäätmed, nagu puulehed, juurviljapealsed, muruniitmisjäätmed, hakitud oksad ja lillevarred ning kuivatatud umbrohi.


Biolani kompostimisõpik selgitab, et majapidamisjäätmetest ei meelita närilisi ligi lillemuld ja taimejäänused, seente ja marjade puhastamise jäätmed ning koristamistolm.

Haigete taimeosade ja umbrohuseemnete hävimiseks on vaja soojust, mistõttu tasub neid kompostida ainult hästitoimivas kompostris või üldse mitte, muidu satuvad haigustekitajad koos uue mullaga aeda tagasi. Rahuliku südamega võib komposti hulka visata seenhaigusega õunad, kärnas kartulimugulad, roostehaigusega lehed, võrklaiksusega, hahkhallitusega ja lestalistest kahjustatud taimed ning sõstra- ja tikritõugud ja täidega taimeosad. Tükeldatuna või kaetult võib kompostida lestalistest kahjustatud sõstraoksi ja maasikaosi, jahukasteseid taimi ning katkuseid ja viirushaigustega kartuleid.

Majapidamisjäätmete kompostrisse saab visata kõiki aiajäätmeid ning kõiki majapidamisjäätmeid, nagu marjade ja juurviljade koori, liha-, kala ja muid toidujäätmeid, kohvi- ja teepuru koos filtritega, keetmis- ja loputusvett, pehmeid ja niiskeid pabereid ning munakoori. Samuti ka lemmikloomade jäätmeid ning väikeste tükkidena looduslikke kiude.


Ära pane komposti hulka:

• lagunematud jäätmeid – plast, klaas, kumm, nahk
• mürgised aineid – immutus- ja desinfitseerimvahendid, mürgid, värvid, lahustid, bensiin jms
• tolmuimeja kotte, mille sees võib olla klaasikilde
• sigaretikonisid või värvilisi reklaampakendeid, mis sisaldavad raskemetalle
• suurt hulka paberit korraga, tuhka või lupja, mis muudavad komposti liiga aluseliseks
• levimisohu tõttu ei tohi komposti visata orasheina ja teiste mitmeaastaste umbrohtude seemneid, kartuli-kiduussist saastunud mulda ja mugulaid, kaalika-, sibula- ja porgandikärbsest kahjustatud taimi, nuuteriga nakatunud juuri ja mulda, ringmädanikuga kartuleid ning kevadisi juurviljakeldri jäätmeid.


Allikas: Biolan

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles