Terviseeksperdid hoiatavad antibakteriaalsete toodete eest

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kätepesu.
Kätepesu. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Ameerika toidu- ja ravimiamet (FDA) hoiatas, et antibakteriaalsed kemikaalid seepides ja geelides võivad kujutada terviseriski.

FDA kinnitusel oleks vaja koostada tootjatele eeskiri, mille kohaselt tuleb tõestada, et antibakteriaalne seep on ohutu ja efektiivsem nakkuste tõrjumisel kui tavaline seep, kirjutab BBC.

Eeskiri ei kohalduks alkoholil põhinevatele puhastusvahenditele ja toodetele, mida kasutatakse tervishoiuasutustes.  

Tootjatele antakse aega tuleva aasta lõpuni, et anda teada kliiniliste katsete tulemustest FDA-le.  

Viimased uuringud kinnitavad, et antibakteriaalsed seebid mõjutavad hormonaalset tasakaalu ning soodustavad ravimitele resistentsete bakterite vohamist.

FDA mikrobioloogi Colleen Rogersi sõnul viitavad uued andmed sellele, et antibakteriaalsete toodete igapäevase kasutamisega kaasnevad ohud võivad kaaluda üles kasu.

Koostisosad nagu triklosaan vedelseepides ja triklokarbaan tahketes seepides võivad soodustada antibiootikumidele resistentsete bakterite arengut ning mõjutada hormonaalset tasakaalu.

Kuna antibakteriaalsed tooted on hinnas, siis arvab FDA, et nii kasud kui ka kahjud tuleks selgelt välja tuua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles