Tänavu enim tähelepanu saanud loomakaitse juhtumid

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liikumine Loomade Nimel nõuab selgitusi elevant Medi surma kummaliste asjaolude kohta.
Liikumine Loomade Nimel nõuab selgitusi elevant Medi surma kummaliste asjaolude kohta. Foto: Karli Saul/SCANPIX

Eesti Loomakaitse Selts tõi välja kuus tänavu enim tähelepanu saanud loomakaitsevaldkonna juhtumit. Kajastuste statistika on koostatud Meedius Eesti OÜ monitooringuportaali alusel.

1. Elevant Medi surm (154 mainimist)

Osaliselt halvatud tsirkuseelevant Medi toodi Eestisse esinema kõrges eas. Elevandi heaolu pärast muretsesid paljud, teiste seas ka välismaa loomakaitseorganisatsioonid ja eksperdid. Loomakaitsjad soovisid, et elevant viidaks Saksamaal asuvasse loomaparki vanaduspõlve pidama. Elevant Medi suri 7. juunil Narvas. Eesti Loomakaitse Seltsi kinnitusel on elevandi surma põhjus siiani selgusetu. Medi juhtum käivitas aga avalikkuses debati loomatsirkuste vajalikkuse ja eetilisuse üle. Medi juhtumit kajastas laialdaselt ka välismeedia (Daily Mail, Huffington Post, Saksamaa ja Soome kanalid). Põllumajandusministeerium on vaagimas kõne alla tulnud muudatuste sisseviimist loomakaitseseadusesse.

2. Karusloomafarmide olukord Eestis (112 mainimist)

Käesoleva aasta kevadel avaldati video- ja pildimaterjal Baltikumi suurimast karusloomakasvandusest Karjakülas. Seoses 17. aprillil ETV saates Pealtnägija avaldatud materjalidega tegi Eesti Loomakaitse Selts pöödumise veterinaar- ja toiduametile, politsei- ja piirivalveametile ning keskkonnaametile. Materjalist ajendatuna korraldati «Loomade Nimel» kampaania, mille eesmärgiks oli tõsta tarbijate teadlikkust karusloomafarmides toimuva kohta. Kampaania oli aluseks karusloomafarmide keelustamise petitsioonile ja teema laiemale kajastusele meedias. Samuti on karusloomafarmide olukorra käsitlemine ja võimalikud seadusmuudatused jõudnud arutlusele riigikogu tasandil. Keskkonnaministeeriumis on valmimas mingifarmide keelustamise eelnõu.

3. «Enne, kui võtad koera...mõtle!» kampaania (47 mainimist)

25. märtsist 18. augustini vältasEesti Kennelliidu, Royal Canini,  Eesti Loomakaitse Seltsi ja Varjupaikade MTÜ üleriigiline ühiskampaania «Enne, kui võtad koera... Mõtle!», mille eesmärgiks oli kutsuda inimesi üles enne plaanitavat koeravõttu oma otsust põhjalikult kaaluma. Lisaks julgustas kampaania inimesi otsima lisateavet tõukoerte ja varjupaika sattunud koerte kohta, valima oma lemmik usaldusväärsest kohast ning mõtlema olulistele teemadele, mis kaasnevad kohusetundliku loomapidamisega.

4. Valga vanglakoerte päästmine (39 mainimist)

2012. aasta lõpus leiti Valga vangla territooriumilt 24 nälginud ja metsistunud koera, kes olid trööstitus olukorras ja sotsiaalsest elust võõrdunud. Nälginud koerte puhul rakendati Eestis esmakordselt loomakaitseseadust, kui Varjupaikade MTÜ võõrandas avalikul kirjalikul enampakkumisel 13 omanikult ära võetud koera. Kadri Kullmani ja Dr. Sterni Heategevusfondi eestvedamisel anti koertele meditsiinilist, käitumuslikku ja psühholoogilist abi, et aidata neljajalgseid uue elu alustamisel. Tänaseks on kõik sotsialiseeritud koerad leidnud endale uue ja armastava kodu.

5. Lemmikloomade hülgamine suvekodudes (28 mainimist)

Iga-aastaseks probleemiks on kujunenud see, et inimesed jätavad lemmikloomad suve lõppedes suvilatesse.Eesti Loomakaitse Selts viis augustist septembrini läbi üle-eestilist kampaaniat, mille raames pandi inimestele südamele oma lemmikloomi suvekodudest endaga kaasa võtma ning märkama mahajäetud lemmikloomi.

6. Loomadega tegelevate organisatsioonide kaebus Tallinna Loomade Hoiupaiga kohta (25 mainimist)

Loomade abistamisega tegelevatele organisatsioonide hinnangul ei ole Loomade Hoiupaigal õnnestunud tagada loomade hoidmisel ja hukkamisel seaduse täitmist minimaalselt mõistlikul ja sobival viisil. Pöördumise võimalike rikkumiste uurimiseks esitasid Eesti Loomaitse Selts,  MTÜ Kasside Turvakodu, Pesaleidja Tallinna Kassituba, MTÜ Kassiabi,  MTÜ Kelmiküla Kassijaam ning MTÜ Kass ja Pojad 21. novembril Tallinna linnavalitsusele, Tallinna keskkonnaametile, Harjumaa veterinaarkeskusele ja Harju maavalitsusele. Avati ka petitsioon, millele on alla kirjutanud üle 3000 inimese. Probleemi lahendamiseks on tänaseks toimunud mitmeid kohtumisi erinevate ametkondade ja huvigruppide vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles