Karmistuvate nõuete tõttu lõpetatakse Tartu Selveris mahepiima müük

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Sõbra Selveris asus mahepiimaautomaat.
Tartu Sõbra Selveris asus mahepiimaautomaat. Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Tartu Selverites lõpetati piimaautomaatidest mahepiima müük, kuna piimatootjatel ei tasu lauda uuendamine uutele nõuetele vastavaks ära.

«Kuna jaanuarist hakkavad kehtima mahepiima farmidele karmimad nõuded ning Tartu piirkonnas ei ole võimalik leida kõiki nõudeid täitvat tootjat, siis tuuakse tõepoolest mahepiima automaadid Tartust ära,» ütles Õhtulehele Selveri avalike suhete juht Annika Vilu.

Mahepiima automaadid kuuluvad tulundusühistule Eesti Mahe ning nemad leiavad ka tootjad, kelle piima Selverisse tarnitakse.

«Põhjuseid on mitu ja nad moodustavad ühe suure nõiaringi, mille tulem on see, et Tartus piimaautomaatide pidamine on olnud tulundusühistule Eesti Mahe vägagi kahjumlik,» ütles Eesti Mahe tegevdirektori kt Olavi-Heikki Kiviloo.

Kiviloo räägib, et praegu tuleb piim Tartu piimaautomaatidesse Võrtsjärve tagant Mustla kandist – ainuüksi transport tuleb kulukam kui kasu, mis saadakse mõnekümne liitri müügist ühe automaadi kohta päevas. Ta lisab, et piima toomine nimetatud talust ilmselt siiski jätkuks, kui uuest aastast ei hakkaks kehtima seadus, mille järgi üle 20pealistes mahelehmalautades peavad lehmad saama seal vabalt ringi jalutada ehk neid ei tohi enam lõas pidada.

Paljud suuremad mahetootjad on siiani kasutanud vanu kolhoosiaegseid lautasid, mille ümberehituseks on vaja suuri investeeringuid, milleks raha napib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles