Silmaarsti juurde enne maikuud ei pääse

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on Ida-Tallinna keskhaigla polikliinik.
Pildil on Ida-Tallinna keskhaigla polikliinik. Foto: Peeter Langovits

Aasta esimestel päevadel tulutult Ida-Tallinna keskhaigla silmaarsti juurde aega saada püüdnud proua on nördinud, et kuni maikuuni on kõik numbrid välja antud. Millal maikuu numbreid jagama hakatakse, ei osanud keskhaigla infotöötaja talle öelda.

«Mul oli seal oma arst, aga kahjuks ta läks  ära  ja nüüd ei pääse enam kuidagi löögile,» kurtis Tarbija24 poole pöördunud proua. Naise sõnul proovis ta jaanuari esimestel päevadel saada Ida-Tallinna keskhaigla silmaarsti juurde aega, kuid talle öeldi, et kõik numbrid on juba maikuuni välja jagatud. Millal aga mai numbreid jagama hakatakse, naine teada ei saanud.

«Öeldi, et helistage järgmisel nädalal, et võib-olla tuleb graafik. Kui ma ükskord ühendust saan,  siis on numbrid jälle täis,» oli naine pahane. Ta pakkus välja, et tuleb õigel päeval ise registratuuri numbrijärjekorda, kuid talle öeldi, et sellest pole abi. Küll suunati naine Ida-Tallinna keskhaigla registratuurist tasulisse vastuvõttu. Ühes kohas oli esmase visiidi hind 40 ja teises kohas 50 eurot. «Arst istub seal vastuvõtus, teeb esmase visiidi ära, aga mingiks ravimiseks ei ole nad võimelised, kuid mul on kaealged ja on vaja retsepti, et seda pidurdada,» oli ta veendunud.

Ida-Tallinna Keskhaigla klienditeeninduse osakonna juhataja Lea Kariku sõnul on silmakliinik  Eestis ainus vastava kompetentsiga keskus.  «Meie arstid tegelevad põhiosas keeruliste silmahaiguste ja operatsioonidega, seega prioriteet vastuvõttude planeerimisel on see, et sedalaadi ravi vajavad patsiendid jõuaksid kiiresti arsti juurde,» rääkis Karik.  Arsti kinnitusel saab  hall kae patsient nii vastuvõtule kui  operatsioonile soovi korral kolme-viie  nädala  jooksul.

Tavalise silmaarsti vastuvõtule (ilma saatekirjata) on kliinikus  praegu ajad välja antud kuni aprillikuu lõpuni. Katarakti ja glaukoomi haiged pääsevad Kariku kinnitusel vastuvõtule jaanuarikuu jooksul. Lapsed ja erinevate juba diagnoositud haigustega (nagu näiteks silmapõhjahaigused, kasvajad) on võimalik saada oftalmoloogi vastuvõtule märtsikuu jooksul.

«Arsti vastuvõtuajad avatakse jooksvalt, kindlat kuupäeva ei ole määratud. Korraga avatakse ühe kuu vastuvõtuajad paari päeva jooksul. Tavaliselt on avatud korraga 4-6 kuud, sõltuvalt puhkuste ja koolituste ajakavadest,» selgitas Karik.

Kui inimene soovib lasta oma silmi kontrollida või vajab prille, siis tuleks Kariku sõnul pöörduda optometristile, kes kirjutab välja nägemist korrigeerivaid prille või kontaktläätsi. «Optometrist on saanud spetsiaalse väljaõppe, selleks pole vaja oftalmoloogi juurde minna. Polikliiniku silmaarst või optometrist saab vajadusel alati edasi suunata ITK Silmakliinikusse,» kinnitas ta.

Ida-Tallinna silmakliinikus töötab 23 eriarsti ja 6 arst residenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles