Ministeerium: traditsioonilist suitsuliha ja -kala ei keelata ära

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsutatud liha.
Suitsutatud liha. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Eilne meediapaanika, justkui keelaks euroliit sügisest traditsiooniliselt suitsutatud liha müügi, on põllumajandusministeeriumi kinnitusel asjatu  – septembrist tulevad küll mõningased muudatused, kuid kindlasti ei hakata midagi ära keelama.

Põllumanajandusministeeriumi toidujärelevalvebüroo juhataja Maia Radini sõnul muutuvad suitsutatud toidutoodetes selle aasta 1. septembrist rangemaks piirnormid polüaromaatsetele süsivesinikele (PAH), mis ei tähenda aga suitsuliha ja -kala ärakeelamist.

Tänavu septembris kehtima hakkav piirnorm näiteks bensopüreeni kohta on kaks mikrogrammi kilogrammi toote kohta. Radini sõnul oli aga 2011. aastal läbi viidud uuringus kõigis uuritud suitsutatud toidutoodetes bensopüreeni sisaldus alla uue piirnormi. 

«Suitsu keemiline koostis on keerukas ja sõltub mitmetest aspektidest nagu suitsu tekitamise materjalist, suitsutustehnoloogiast, temperatuurist, suitsutamise ajast. Tundes PAH-ühendite tekkemehhanismi, on võimalik töötlemisprotsessi optimeerida sel määral, et neid tekib toitu võimalikult vähe,» selgitas Radin.

Ka näiteks koduaias liha grillimisel tasub tema sõnul jälgida, et rasv ei tilguks sütele, sest rasva tilkumine sütele tekitab leegi ja suitsu, mis katab grillitava toidu kahjulike PAH-ühenditega. «Keskmine või madalam kuumus ning liha paigutamine kuumusallikast kaugemale aitab oluliselt PAHide moodustumist vähendada,» märkis Radin.

Eesti seisukoha kujundamisel Euroopa Liidu eelnõu kohta 2011. aastal kaasati aruteludesse erinevaid eksperte ja huvigruppe ning võeti arvesse  erinevate uuringute ja seirete tulemusi aastatest 2003-2009 - kokku umbes 450 analüüsitulemust toiduproovide kohta.

Täpsemalt saab polüaromaatsete süsivesinike kohta toidus ja nende vähendamise võimaluste kohta uurida põllumajandusministeeriumi kodulehelt.

Mitu Eesti väljaannet kajastas eile Leedu meedias kirjutatut, kus teatati, et traditsioonilisel viisil lihatoodete suitsutamisele võib tulla ELi uute nõuete tõttu lõpp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles