Elumaja põlengu põhjusena kahtlustatakse süütamist

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanaemalt kingituseks saadud elumaja hävitas kellegi kuri käsi.
Vanaemalt kingituseks saadud elumaja hävitas kellegi kuri käsi. Foto: Päästeamet

Laupäeva õhtul süttis Vändra vallas Allikõnnu külas väärikas vanuses renoveeritud palkmaja, katus ja eluruumid hävisid tules. Uurijad kahtlustavad süütamist.

Päästeteenistusele teatati põlengust kell 20.42. Lääne-Eesti päästekeskuse pressiesindaja Sirle Mati teatel hävis palkmaja katus tules täielikult, eluruumid rikkusid kuumus ja tulekustutusvesi. Sündmuse suhtes on alustatud kriminaalmenetlust, mille aluseks on süütamise kahtlus.

Üle 100 aasta vana talumaja sai Riina Kaljuste vanaemalt kingituseks ja on koos mehega viimased kolm aastat seda renoveerinud. Jaanipäeval oleks saanud kohapeal elamisest kaks aastat.

Kaljuste rääkis juhtunust pisarsilmil. Kõige raskem on teadmatus, kellele võis kahe lapsega pere elukoht pinnuks silmas olla, sest naise sõnutsi nad kellegagi vaenujalal pole. “Menetlejad ütlesid, et küttesüsteem ja elektrijuhtmed on korras. Tuli oli alguse saanud vundamendi juurest, sellepärast kahtlustatakse süütamist,” teadis ta eile öelda.

Kaljuste jutu järgi olid nad perega laupäeval kodust eemal olnud napi tunni, kui sugulased helistasid ja teatasid, et maja põleb. “Kell kaheksa õhtul käisid tuttavad sealt mööda, siis oli veel kõik korras. 45 minutiga sai kogu mehe elutöö otsa,” nentis naine.

Kõige rohkem on perel kahju ajaloolisest rehetoast, mis oli taastatud ajastutruult ja mida nagu ülejäänud eluruume tulest päästa ei õnnestunud. Tulle jäid käsitööõpetajana töötava Kaljuste õmblusmasinadki, millega ta lisaraha teenis, et maja renoveerimine lõpetada. Muusikakoolis õppivale pojale on raske klaveri kaotus.

Kui tragöödia taustal millessegi positiivselt suhtuda, on see Kaljuste ütlust mööda kohalike elanike ja päästetöötajate abivalmidus: nad andsid endast parima, et tuli võimalikult vähe kahju teeks. “Ma pole enne näinud, et politseinikud haaravad vooliku, et tulekahju kustutada,” tunnustas ta. Praegugi valvavad tuttavad kordamööda varemeid, et viimast väärtuslikku maja juurest laiali ei veetaks.

Kaljuste kinnitusel on perel esmatarvilikud asjad olemas, peavarju leidsid nad Vändra alevis tädi korteris. Vändra vallavalitsus on perekonda rahaliselt toetanud ja avanud SEBis annetuste tarbeks arvelduskonto, mille number on 10902015453002 ja märgusõna “toetus perele”.

Maja oli kindlustatud, kuid otsuse teadasaamine võtab aega. Enne kindlustuse luba pole võimalik alustada ka koristustöödega.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles