Kõrgõzstan hääletab täna uue põhiseaduse üle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Usbeki mees täna Oši linnas rahvahääletusel.
Usbeki mees täna Oši linnas rahvahääletusel. Foto: SCANPIX

Kõrgõzstanis toimub täna referendum uue põhiseaduse üle, mis peaks riigi parlamentaarseks demokraatiaks muutma.

Aprillis president Kurmanbek Bakijevi kukutamise järel võimule tulnud ajutine valitsus otsustas rahvahääletuse läbi viia vaatamata hoiatustele, et referendum võib kirgiiside ja usbekkide vahel uusi pingeid põhjustada, vahendas AFP.

Riigis vähemuses olevate usbekkide ja enamusrahva kirgiiside vahelistes kokkupõrgetes Kõrgõzstani lõunaosas tapeti sel kuul sadu inimesi.

AFP korrespondent teatas täna veresauna epitsentriks olnud Oši linnast, et rahvahääletusest on seni võtnud osa soliidne arv inimesi, olukord on rahulik ja tänavatel on vähe liiklust.

Tuhandete politseinike karmi järelevalve all olevad valimisjaoskonnad üle riigi suletakse kell 20 (Eesti aja järgi kell 17) ning esimesi tulemusi oodatakse homme.

Kui rahvas uue põhiseaduse heaks kiidab, kärbitakse märkimisväärselt presidendi võimu ja nii saaks Kõrgõzstanist esimene parlamentaarne demokraatia Kesk-Aasia endise N. Liidu maade seas.

Septembri alguses peaksid referendumile järgnema üldvalimised, misjärel asuks riiki valitsema alaline valitsus.

Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioon (OSCE) teatas, et ei saada tänasele referendumile vaatlejaid, kuna on mures nende julgeoleku pärast.

Siiski on olukord riigis rahunenud ja võimud teatasid eile, et kõik 75 000 inimest, kes rahutuste eest Usbekistani põgenesid, on nüüd naasnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles