Eksamikeskus asub juurutama e-eksamisüsteemi

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eksamil.
Eksamil. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eksamite infosüsteemi arenduse esimene etapp on lõpusirgele jõudnud, arenduse eesmärgiks on keskkonna loomine eksamite elektrooniliseks läbiviimiseks ning ülesannete elektroonilise panga kujundamine.

«ÕKVA programmi («Õppe kvaliteedi parendamine õppeasutuste sise- ja õpitulemuste välishindamissüsteemi arendamise kaudu») toel tekib harjutuskeskkond kvaliteetsetest ülesannetest, mis aitavad õppetööd mitmekülgsemaks muuta,» rääkis eksamikeskuse pressiesindaja Madli Leikop Postimees.ee'le.

Eksamitega seotud protsessid peaksid muutuma kiiremaks ning info olema eksaminandidele kättesaadavam.

Tööde esimese etapiga alustati käesoleva aasta jaanuaris. Siis analüüsiti põhjalikult infosüsteemiga seonduvat. Nüüdseks on analüüsitulemid kinnitatud ning teada on süsteemi täpne funktsionaalsus ja ülesehitus, alustatud on uue veebipõhise süsteemi loomisega.

Teine etapp, mis kestab orienteeruvalt 2011. aasta kevadeni, hõlmabki valdavalt ülesannete koostamist, sisestamist ja testimist.

E-eksami testeksam toimub põhikooli ühes õppeaines 2011. aasta sügisel, katseline põhieksam 2012. aasta kevadel. Programmi lõppedes 2012. aastal peab infosüsteem olema ka avalikult kättesaadav. Infosüsteemi tehnilise lahenduse teostaja ja arendaja on AS Fujitsu Services.

Tulevane infosüsteem on mõeldud nii laiemale kui kitsamale kasutajaskonnale: õpilastele annab see võimaluse harjutada ülesannete lahendamist; õpetaja saab koostada teste ja suunata õpilased neid lahendama, sama võimalus avaneb ka lapsevanemale.

Eksaminandid saavad infosüsteemi kaudu eksamitele registreeruda ja eksamitulemustega tutvuda, aga ka apellatsioone esitada. Kolmas, kõige kitsam kasutajaskond on eksamite ettevalmistamise, läbiviimise ja hindamisega seotud spetsialistid: arvutipõhine testimissüsteem võimaldab tulevikus teste luua, neid korraldada ja tulemusi analüüsida.

«Loodav eksamite infosüsteem annab võimaluse tulevikus ka riigieksameid e-eksamitena teha, millal see aga tegelikkuseks võiks saada, sõltub ennekõike ressurssidest - nii raha- kui inimressursist,» tunnistas Leikop.

E-eksam nõuab tema sõnul hoopis teistsuguseid ülesandeid, kui seda on praegu n-ö. pabereksamite ülesanded; see tähendab uute ülesannete loomist.

Programmi väga oluline osa ongi ülesannete koostajate koolitamine.

«Teiseks tuleb arvestada koolide valmisolekut, kasvõi nende varustatust kaasaegsete arvutitega,» sõnas Leikop.

Tulevane eksamite infosüsteem peaks Leikopi kinnitusel andma tõuke ning julgustama nii õpilasi, õpetajaid kui lapsevanemaid e-ülesandeid rohkem kasutama ja harjutama.

«Teste, kontrolltöid, eksameid saab infosüsteemi toel koostada igasuguseid, see on pigem arengute ja vajaduste küsimus,» lisas ta.

ÕKVA programmi viib ellu Riiklik Eksami- ja Kvalifikatsioonikeskus, toetavad Euroopa Sotsiaalfond ja Eesti riik. Programmi kogumaksumus on 26,5 miljonit krooni ning see kestab 5 aastat.

ÕKVA eesmärk on toetada sisehindamise rakendumist õppeasutustes, töötada välja üldharidusasutuste tunnustussüsteem, tänapäevastada välishindamisel kasutatavaid teste ning luua võimalusi eksamite elektrooniliseks läbiviimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles