Uriini värvus võib anda märku ohtlikust vedelikupuudusest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui lapse uriin muutub tumekollaseks ning laps ise virilaks ja loiuks, tuleb kindlasti arsti poole pöörduda.
Kui lapse uriin muutub tumekollaseks ning laps ise virilaks ja loiuks, tuleb kindlasti arsti poole pöörduda. Foto: SCANPIX

Kuumade ilmade jätkudes ähvardab paljusid inimesi vedelikupuuduse oht, millest annab märku üldine väsimus ja enesetunde halvenemine. Ka uriini värvuse tumedamaks muutumine võib anda märku, et igapäevaselt tuleks juua rohkem vett, soovitavalt mineraalvett.

Vedelikupuudus ähvardab igat inimest, kes  igapäevaselt ei joo piisavas koguses vedelikku, hoiatas terviseportaal poliklinikka.fi. Täiskasvanud inimese kehamassist ligi kaks kolmandikku moodustab vesi. Täiskasvanud inimese kehas on ligi 40-50 liitrit vett.  Kuna meestel on lihaskoe mass suurem, siis sisaldab meeste organism rohkem vett. Kuumuse või füüsilise pingutuse tagajärjel kaotab inimene vedelikku, naatriumi sisaldus kehas suureneb ja väljendub janutundena. Janutunne annab märku, et keha vajab vett, mitte limonaadi ega alkoholi.

Vedeliku tarbimine on ka higistamise kui organismi jahutamisvõime eeldus.

Vedelikupuudus võib organismis tekkida juba enne janutunnet. Inimese janumehhanism on selline, et keha kaotab küll kuumaga vedelikku, kuid janutunne jõuab kohale alles hiljem.

Janutunde kõrval annab suurest vedelikukaost märku ka uriini värvuse muutumine helekollasest või kollasest tumekollaseks või merevaigu värvitooni meenutavaks. Eriti tähelepanelik tuleks olla, kui sellist värvitooni on hommikune uriin. Ka urineerimissageduse ja uriini koguse vähenemine on tõsine ohusignaal.

Päevane tarbitava vedeliku kogus keskmise kehakaaluga inimese puhul on mitte vähem kui 2,5 liitrit. Igapäevast vajaliku vedeliku koguse hulka mõjutavad kehakaal, toitumine, füüsiline koormus ja temperatuur.

Kuuma ilmaga on alkoholil eriti vett väljutav ehk diureetiline toime. Alkohol paksendab verd samamoodi nagu vedelikupuudus. Kuumaga need mõjud summeeruvad. Alkoholi kaasmõjul suureneb ka vedelikupuudusest tingitud haiguslike nähtude ja trombide ilmnemise oht.

Vedelikupuuduse peamisteks tunnusteks on suu kuivus, väsimus, iiveldus, pearinglus halb enesetunne, nõrkus. Võivad tekkida peavalud, suure vedelikukao järel ka südamehäired ja trombid.

Imikute ja väikelaste vedelikupuuduse sümptomid:

Urineerimissagedus ja uriini kogused on vähenud. Uriin on tume (kontsentratsioon tõusnud).
Limanahad on kuivad (keel kuiv, süljevoolus vähenenud).
Pulsisagedus on tõusnud.
Laps on rahutu. Vedelikupuuduse süvenedes muutub laps loiuks.
Vedelikupuuduse kahtluse korral tuleb alati kiiresti perearstiga ühendust võtta või kiirabi kutsuda, sest imikule ja väikelapsele on vedelikupuudus eluohtlik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles