Austria muuseum maksab natside varastatud maali eest miljoneid

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Porträt von Wally» (1912).
«Porträt von Wally» (1912). Foto: Wikipedia.org

Austria muuseum nõustus maksma Lea Bondi Jaray järeltulijatele 19 miljonit dollarit (üle 231 miljoni krooni) maali eest, mille natsid kunstihuviliselt naiselt Teise maailmasõja käigus väidetavalt varastasid.

1997. aastal saatis Austria pealinnas asuv Leopoldi muuseum kohaliku ekspressionismi suurkuju Egon Schiele maali «Wally portree» New Yorgi kaasaegse kunsti muuseumile. Juba järgmisel aastal konfiskeerisid Ühendriikide ametnikud 17-aastast Valerie Neuzili kujutava taiese, kuna leidsid, et tegemist on varastatud kunstiteosega, vahendas BBC.

Väidetavalt kuulus teos Lea Bondi Jarayle, kes oli sunnitud Austriast natside režiimi eest põgenema ja müüma taiese 1939. aastal väikese summa eest kunstiärimees Friedrich Welzile, kelle USA sõdurid pärast Teist maailmasõda kinni pidasid.

1954. aastal soetas kunstiteose aga Austria kunstiärimees Rudolf Leopold, kelle kunstikollektsiooni Austria valitsus hiljem ära ostis ja Viinis asuvas Leopoldi muuseumis välja pani.

«Õiglus on jalule seatud,» kinnitas Bondi ühing oma avalduses, leides, et Austria muuseumi makstav kompensatsioon vastab maali tegelikule hinnale. «Pärast 70 aastat on Lea Bondi Jarayle osaks saanud ülekohust vähemalt tunnistatud ja teatud määral ka parandatud.»

Bondi ise siiski kompensatsiooni ei saa, kuna naine suri juba 1969. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles