Rubiku kuubiku saab alati lahendada 20 liigutusega

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Wikipedia.org

Rahvusvaheline teadlaste töörühm jõudis järeldusele, et Rubiku kuubikut on isegi kõige halvemast algseisust alati võimalik kahekümne liigutusega lahendada.
 

Teadlased jõudsid Google’i antud superarvuteid kasutades, et liigutuste arv võib sõltuvalt algseisust olla ka väiksem, kuid üle 20 liigutuse ideaalse lahendamise korral kunagi vaja ei lähe, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator AFP’d.

Rubiku kuubik on Ungari leiutaja, arhitektuuriõppejõu ja skulptori Ernő Rubiku loodud mõtlemismäng, mida peetakse maailmas kõige enam müüdud mänguasjaks. Kuubik koosneb pööratavatest elementidest, mida on igal tahul üheksa. Kuubiku lahendamiseks tuleb teda pöörata nii, et iga tahk oleks erinevat värvi.

Rubiku kuubiku lahendamise võistlustel võisteldakse nii kuubiku lahendamise kiiruses kui ka selles, kes suudab lahenduse leida kõige väiksemate liigutuste arvuga.

Kuigi Rubiku kuubik on väga laialt levinud mänguasi, osutub tema täielik mõistmine inimesele üle jõu käivalt keeruliseks ülesandeks. Kuubiku lahendamiseks ei hakata lihtsalt proovima, vaid selleks on teatud lahenduseeskirjad ehk algoritmid.

«Inimese jaoks meeldejäetavad algoritmid koosnevad aga enamasti umbes neljakümnest liigutusest,» kirjutasid Morley Davidson Kent State’i ülikoolist, Google’i insener John Dethridge, saksa matemaatikaõpetaja Herbert Kociemba ja Californias elav programmeerija Tomas Rokicki internetis avaldatud uurimuses.

Jumala algoritmiks nimetatakse sellist algoritmi, mida kasutaks kõikvõimas Jumal ehk sellist algoritmi kasutades saaks kuubiku lahendada vähima võimaliku liigutuste arvuga. Varemgi on üritatud korduvalt näidata, mis on vähim liigutuste arv, kuid siiani polnud jõutud lõpliku vastuseni.  
 
1981. aastal näitas Morwen Thistlethwaite, et 52 liigutusest piisab alati kuubiku lahendamiseks. 1992. aastal tõestas Michael Reid, et ainult 39 liigutust on igas positsioonis piisav, kuid kõigest üks päev hiljem näitas Dik Winter, et hakkama saab ka 37 liigutusega. 

Nüüd aga kasutasid teadlased superarvutit, et kuubik lõplikult ära lahendada ja leida viis, kuidas Jumal kuubikut kokku paneks. Pole teada, kui suurt arvutusvõimsust kasutati ja kaua analüüs aega võttis, kuid uurijate kinnitusel on nüüdseks selge, et kuubik on igal juhul lahendatav vaid 20 liigutusega.

Kuubiku entusiastid on siiani suutnud kuubiku kokku panna 22 liigutusega (Jimmy Coll, 2009), nii et parandamisruumi pisut veel on. Kõige kiiremini on kuubik kokku pandud 7,08 sekundiga (Erik Akkersdijk, 2008). Eesti rekord kuulub 2009. aastast Anti Ingeli nimele 13,66 sekundiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles