Saksamaa sõdib Google’i kaameratega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade USA presidendi eluasemele Google Street View’s.
Vaade USA presidendi eluasemele Google Street View’s. Foto: AFP/SCANPIX

Google ei ole juba ammu mõeldud vaid vajalike internetilehekülgede leidmiseks. Üks palju kära tekitanud teenustest on Google Street View, mis võimaldab vaadata täpset pilti linnatänavatest. Just see liigne täpsus paneb sakslased muretsema.



Kuigi Google on Saksamaale oma «tänavavaatamise» programmi tutvustanud juba mitu aastat, tuli see poliitikutele nüüd justkui suure üllatusena, mistõttu on puhkenud avalik sõnasõda.

Spiegel-Online’i sõnul on mitmed poliitikud avaldanud soovi oma maja panoraamfotodest välja jätta. Üks nendest on ka sotsiaaldemokraatliku erakonna (SPD) finantsekspert Carsten Schneider, kes ütles, et tema elukoht pole kellegi asi. Sarnaselt Schneideriga ei soovi fotot oma majast internetist leida ka välisminister Guido Westerwelle ega tarbijakaitseminister Ilse Aigner.

Eelmisel nädalal teatas Google, et fotod Saksa kahekümne linna tänavatest jõuavad internetti aasta lõpuks. Kinnisvaraomanikele ja üürnikele anti neli nädalat aega otsustada, kas pildid nende majadest tuleb häguseks muuta või võib igaüks neid soovi korral vaadata.

Jõuetu võitlus

Saksa poliitikute jõuetust internetiga võitlemisel illustreeris pärast Google’i teadaannet toimunud valitsuse pressikonverents, kus ministrid jäid rahva meelest väga abitusse olukorda ega osanud Street View’ kohta midagi tarka lausuda. Peamiseks vastuseks ajakirjanike küsimusele oli: «Ma ei oska seda kommenteerida.» Selline teadmatus on üllatav, kuna Google hakkas fotode tegemise varustusega autosid Saksamaale saatma juba kaks aastat tagasi.

Peale poliitikute külvab Google hirmu eriti vanemate inimeste seas, kes kardavad oma andmete väärkasutamist. Seetõttu on Street View viimasel ajal olnud jututeemaks nii kohalikes ajalehtedes, linnavalitsustes kui ka rahva seas.

Kaheks jagunemine

Nooremad inimesed tihti aga ei mõista tekkinud nääkluse põhjust. Sakslaste arvamust Google Street View’ kohta näitab Saksamaa populaarseima lehe Bild küsitlus, mille andmetel on 52 protsenti vastanutest programmi vastu. Ettevaatlikumad on uue internetiteenuse suhtes naised, kellest 66 protsenti ei sooviks pilte oma majadest internetis näha. Meestest on Street View’ vastu vaid 37 protsenti.

Nii ongi saksa rahvas jagunenud kaheks: skeptikuteks ja pooldajateks. Poliitikud aga ei suuda endiselt nende kahe leeri vahel selget seisukohta võtta. Kõige rohkem on sel teemal sõna võtnud põllumajanduse ja tarbijakaitse minister, kes soovitas kõigil sakslastel oma majadest piltide tegemisele vastu hakata. Aigner loodab, et üle 200 000 inimese esitab fotode avaldamise vastu avalduse.

Siiski pole Aigneril sugugi lõplikku sõnaõigust ning internetipoliitika eest vastutavad hoopis neli ministeeriumi, kes aga üritavad vastutust teiste kaela veeretada ega soovi asjaga tegeleda. Ometi võeti juulis parlamendi ülemkojas vastu andmekaitsereform, millega peaks isikuandmed internetis paremini kaitstud olema. Juba plaanivad koalitsioonipoliitikud aga uut seadusemuudatust. Siseminister Thomas de Maizière lubas, et see ei oleks ainult Google’i seadus, vaid aitaks üldiselt internetis andmeid turvalisemalt hoida.

Street View
•    Google Street View on Google’i teenus, mille abil saab näha panoraampilte tänavatest.
•    See on kasutusel 23 riigis.
•    Euroopa riikidest on teenusega ühinenud Hispaania, Holland, Itaalia, Norra, Portugal, Prantsusmaa, Rootsi, Taani, Tšehhi, Soome, Suurbritannia ja Šveits.
•    Alguse sai see 2007 USAs.
•    Pilte tehakse spetsiaalsete kaameratega varustatud autodega, mis sõidavad mööda linna.
•    Inimeste näod ja auto numbrimärgid on piltidel varjatud.
•    Selle aasta lõpuks tahetakse fotod avaldada 20 Saksa linnast.
Allikas: FAZ
-----------------------------------------------------------

Kommentaar

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles