Hiigeltomati seemnete müüjal pole ühtki vettpidavat tõendit

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Kevadel hiigeltomatite seemneid ajalehtedes reklaaminud OÜ Estdirect Office  ei ole mitme kuu jooksul suutnud vastusena tarbijakaitseameti küsimustele esitada ühtegi vettpidavat tõendit.
 

Tarbijakaitseamet esitas firmale selgitusnõude reklaamis antud lubaduste kohta juba märtsikuus ning on hiljem pidanud oma küsimusi uuesti kordama. «Peamiselt avaldasime kahtlust väidete kohta, mis puudutasid nimetatud tomatiseemnete esmakordset Eesti turule tulekut ning ka lubatud viljade suurust,» rääkis ameti tarbijapoliitika ja avalike suhete osakonna juhataja Hanna Turetski.

Nimelt lubas reklaam, et kõnealused tomatid kasvavad kuni kahekilogrammiseks ning nende ümbermõõt võib ulatuda kuni 58 sentimeetrini. «Juhtisime tähelepanu asjaolule, et reklaam ei tohi olla eksitav ning ettevõtja peab olema võimeline tõendama reklaamis esitatud väiteid,» märkis Turetski.

Oma vastuskirjas olevat aga Leonora Linter öelnud, et on saatnud päringu firmasse Direct Office OÜ Rumeenia, et tal võimaldataks tutvuda vajalike materjalidega - infoga tomatiseemnete kvaliteedi ja omaduste kohta.

«Oma küsimustele ei ole me erinevatel põhjustel OÜ Estdirect Officilt konkreetset vastust tänaseni saanud,» ütles Turetski. Küll on aga firma esindaja Leonora Linter ühes oma eelnevas vastuskirjas tema sõnul kirjutanud: «Tomatiseemned saadi tütarettevõtte kaudu. Mina, Leonora Linter, võin isiklikult väita, et sellised tomativiljad siiski eksisteeritavad tegelikkuses, ma nägin neid ja mul isegi oli võimalus maitsta neid vilju.»

Kuna reklaamartiklis antud garantii kohaselt on tomatite lubadustele mittevastavuse korral õigus saata ettevõttele tagasi tühjad seemnepakid koos saatelehega ning saada tagasi seemnete maksumus, soovitab tarbijakaitseamet kõikidel tarbijatele, kes pole tulemusega rahul, pöörduda kindlasti ka Estdirect Office’i poole.

Tarbijakaitseamet on Leonora Linteri ja OÜ Estdirect Office’i suhtes algatanud väärteomenetluse ning tänaseks on kindlalt teada, et vähemalt väide, mille kohaselt oli tegemist selle sordi tomatiseemnete esmakordse müügiga Eestis, ei vasta tõele.

Ka Postimehele kinnitas Viimsi vallas Miiduranna külas asuva OÜ Selteret  aianduskeskuse juhataja Maris Paalvelt juba kevadel, et nemad müüvad sama sorti tomatiseemneid juba 2004. aastast. Viljad on tema sõnul sellel sordil umbes 300-grammised ning hindki oluliselt madalam kui Leonora Linteri müüdaval kaubal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles