Enamik välismaal õppivaid noori tahab Eestisse tagasi

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Projekti «Talendid koju» tutvustaval üritusel eile Tallinna lennujaamas oli kohal kogu RAM4 meeskond: Kair Käsper (vasakult), Martin Kõiva, Artur Elme ja Martin Murruste.
Projekti «Talendid koju» tutvustaval üritusel eile Tallinna lennujaamas oli kohal kogu RAM4 meeskond: Kair Käsper (vasakult), Martin Kõiva, Artur Elme ja Martin Murruste. Foto: Liis Treimann

89 protsenti praegu pikemat aega välismaal elavaid või töötavaid noori sooviksid Eestisse tagasi tulla, kui siin saaks head elatustaset võimaldava töötasu ja sobiliku töökeskkonna.

Projekti «Talendid koju» raames korraldatud pikaajaliselt välismaal viibivate noorte hulgas tehtud küsitlus näitas, et vaid 11 protsenti on ennast püsivalt välisriigiga sidunud ja ei kavatse enam Eestisse tagasi tulla. Ülejäänute puhul ei mängi kodumaale naasmisel rolli mitte ainult konkureeriv töötasu välismaal pakutavate töökohtadega, vaid ka üldine elatustase, mida palk võimaldab, ehk siis, mida ühes või teises riigis selle eest saab.

Projekti vedava kaubandus-tööstuskoja peadirektori Siim Raie sõnul saavad välismaal õppivad Eesti noored kohapeal tohutult tööpakkumisi ja nüüd on kavas nende kõrvale ka Eesti tööandjate omad panna. Selleks on koos neljast noorest mehest koosneva meeskonnaga RAM4 asutatud portaal www.talendidkoju.ee, mis hakkab siinseid tööandjaid noortega kokku viima.

Üks selle portaali asutajaist on neljandat aastat Saksamaal Freiburgis rahvamajandust õppiv 23-aastane Martin Murruste. Saksamaale sattus ta kõigepealt gümnaasiumi ajal vahetusõpilasena, hiljem otsustas aga sinna ka ülikooli minna.

Saksamaa paelus noormeest muu hulgas ka seepärast, et seal on õppemaks umbes kaks korda madalam kui Eestis. «Seega pole mul materiaalses mõttes vahet, kas õpin siin või seal,» lausus ta. Kuus kulub tal seal kokku 8000 krooni ringis.

Õppelaenu pole noormees võtnud – osaliselt aitab perekond tal kulusid kanda ning nädalavahetustel teenib ta ka ise koolitöö kõrvalt kolimisteenust osutades.

Murruste plaanib pärast ülikooli lõpetamist kindlasti Eestisse tagasi tulla. «Ega ma saa siis projektile, milles ise osalen, vastu töötada,» sõnas ta.

Mõte selline portaal asutada tekkis Murrustel koos sõprade Martin Kõiva, Kair Käsperi ja Artur Elmega, kes kõik olid vähemal või rohkemal määral kokku puutunud Eestis sobilike praktikakohtade otsimisega.

«Omal käel seda teha on ikka päris raske. Saadad muudkui meile ja käid läbi 30–40 firmat – osa ei vasta, osa ütleb viisakalt ära, hea kui paar tükki sõelale jääb,» rääkis noormees, kelle sõnul tekkis tal vahepeal tunne, et Eestis teda keegi peale koera ja pere ei oota.

Nüüd on noored mässanud portaali kallal pea aasta ja lõpuks on see valmis saanud. Juba 70 «talenti» on seal oma profiili avanud ja laekunud on ka esimesed tööpakkumised.

Tavalisest tööotsimisportaalist eristab talendiotsimisportaali see, et oma andmed saab sinna sisestada vaid see, kel on kas õppimise või töötamise kogemus mõnes välisriigis.

Kaks ja pool aastat Inglismaal õppinud Pärtel Tomberg ütles, et Eestis on täiesti elamis- ja tegutsemiskõlblikud tingimused. «Kui seal [Inglismaal – toim] saab tööle minnes junior manager’iks alles kolme aasta pärast ja kogu karjääriredel on 11 aastat pikk, siis siin on palju hõlpsam ametis edasi liikuda,» tõi ta veel ühe olulise tagasituleku põhjuse.

Kodumaale meelitavad asjaolud

Eesti tööpakkumise muudab atraktiivseks (% küsitletuist):

•    Head elatustaset võimaldav töötasu – 82,9

•    Töökeskkond – 64,8

•    Karjääri algus kõrgemalt tasemelt – 39,7

•    Sõprade ja pere lähedus – 56,5

•    Ametikoha rahvusvaheline mõõde – 61,1

•    Väljakutse – 65,3

•    Ümberasumise lihtsus – 23,9

Allikas: RAM4 välismaal elavate noorte küsitlus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles