Ravimiameti juht: üleilmastumine ohustab ravimite kvaliteeti

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimiameti peadirektor Kristin Raudsepp.
Ravimiameti peadirektor Kristin Raudsepp. Foto: Ain Protsin

Ravimiameti peadirektori Kristin Raudsepa hinnangul esitab tänapäevane ravimitööstus, mis hõlmab ettevõtteid maailma eri paigust, ravimite kvaliteedi ja ohutuse tagamisele tõsiseid väljakutseid.

Sellise seisukohaga esines Raudsepp Prahas toimunud konverentsil «Ravimi kvaliteet globaliseeruvas maailmas: unistused ja tegelikkus». Ravimiameti kodulehel avaldatud ettekande lühikokkuvõttes on märgitud, et kaasajal toodetakse ravimite toimeained enamasti väljaspool Euroopat ning Põhja-Ameerikat, näiteks Hiinas ja Indias. Samas on erinevatel riikidel erinevad võimalused ja  standardid ravimi kvaliteedi tagamiseks.

«Et ravimid oleksid kasutajatele ohutud alates ravimi väljatöötamisest, kliinilistest uuringutest kuni ravimi müügiloleku aja lõpuni, ei saa ravimiametid keskenduda vaid enda riigis toimuvale. Kõik ravimiametid üle maailma peavad rohkem panustama rahvusvahelisse koostöösse ja kavandama ressursse ülesannete täitmiseks väljaspool oma riiki,» seisis kokkuvõttes.

Samuti tõi Raudsepp välja, et globaliseerumine ravimimaailmas toob endaga kaasa ka sellised väljakutsed nagu võltsitud ravimite kiire levik, musta turu tung legaalsesse kaubandusse, ravimitootmise väikseimagi eksimuse, näiteks kvaliteedidefekti kiire jõudmine patsiendini ja patsientide lihtsustunud võimalused saada ravimeid ükskõik millisest maailma nurgast.

«Ravimiohutuse tagamiseks peavad ravimi kvaliteedidokumentatsiooni hindajad, ravimite tootmise inspektorid ja ravimite kontrollilaborid pidevalt osalema rahvusvahelises koostöös ja riikidel tuleb oma patsientide kaitseks tagada nende väga spetsiifilise valdkonna spetsialistide pidev professionaalne väljaõpe ja areng,» märgiti kokkuvõtte lõpetuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles