Ravimiamet: piparmündipaanikaks pole põhjust

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piparmünti võib kasvatada ja tarbida nii nüüd kui ka tulevikus, kinnitab ravimiamet.
Piparmünti võib kasvatada ja tarbida nii nüüd kui ka tulevikus, kinnitab ravimiamet. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Murelikud lugejad on toimetusele teatanud Euroopa Liidu piparmündi keelustamise plaanist ja selle vastu algatatud allkirjade kogumise kampaaniast. Ravimiameti selgituse järgi pole taoliseks piparmündipaanikaks mingit põhjust.

«Piparmünti  kasvatada ja tarbida ning ilma näidustuste ja meditsiiniliste väideteta müüa on lubatud nüüd ja ka edaspidi,» kinnitas ameti ravimite osakonna juhataja asetäitja Margit Plakso.

Tema hinnangul on toimetusele märku andnud lugejad ilmselt valesti aru saanud juba läinud aasta märtsis Euroopa Komisjoni tehtud otsusest.

«Selle mõte on, et kui näiteks piparmünditooteid  tahetakse traditsioonilise taimse ravimina müüa, siis on nüüd võimalik viidata otsuses toodud näidustustele ja annustele ning  müügiloa taotlejal  pole tarvis lisateavet kliiniliste uuringute ja ohutusandmete näol esitada,» selgitas Plakso.

Ta lisas, et sarnaseid otsuseid on komisjon teinud veel teistegi taimede, näiteks saialille kohta.

Plakso pidas vajalikuks selgitada ka traditsioonilise taimse ravimi mõistet. Need on taolised taimsed ravimid, mida on kasutatud vähemalt 30 aastat. Nende ravimite jaoks ongi Euroopas loodud kord, kus Euroopa Ravimiameti juures tegutsev taimsete ravimite komitee hindab olemasolevaid andmeid ning komitee arvamuse põhjal kinnitab Euroopa Komisjon näidustused, kõrvaltoimete info, annustamise ja muu vajaliku info.

Piparmündi kohta käivaid andmeid ja eelkirjeldatud otsust saab lugeda Euroopa Liidu Teatajast

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles