Ravimeid vajavad reisijad eiravad massiliselt reeglit

Anneli Ammas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõsise haiguse korral ei tasu netiapteegist ravimeid tellida.
Tõsise haiguse korral ei tasu netiapteegist ravimeid tellida. Foto: SCANPIX

Kuigi juba 2005. aastast peab narkootiliste ja psüh­hotroopsete ravimite tarvitajal reisile minnes kaasas olema ravimiameti luba, on ravimiametil tulnud selline luba välja anda viie aasta jooksul vaid 650 korral.

«Seda on ilmselgelt vähem, kui on reaalselt ravimiameti luba vajavaid juhtumeid,» ütles ravimiameti sisse- ja väljaveo ning narkootiliste ja psühhotroopsete ainete büroo juhataja Eda Lopato. «Saame päevas neli-viis kõnet inimestelt, keda huvitab, millised reeglid ravimite kaasavõtmisel kehtivad.»

Perearst Kristi Parts ütles, et on vaid korra oma patsiendile vastava paberi koostanud. «Pärast seda, kui ajakirjanduses on sel teemal juttu olnud, on inimesed hakanud usinasti uurima ja muretsema, mida on vaja teha,» lisas ta.

Perearsti sõnul puudutab see nõue kõige sagedamini neid, kellel on lennureisiärevus ja kes kasutavad selle leevendamiseks ravimit Xanax.

«Neil on tavaliselt mõned tabletid juba kodus olemas ja ühe-kahe tableti pärast ravimiametilt lubakirja küsima hakata tundub liigse bürokraatiana,» ütles Parts. «Ka perearstid pole selle nõude üle üliõnnelikud, sest meilgi tuleb täita pikk dokument.»

Hädakõne perearstile

Sotsiaaldemokraatidele saatis hiljuti e-kirja üks nördinud kultuuritegelane. Talle oli arst helistanud ja selgitanud, millise protseduuri peab läbi tegema patsient, kes eelkõige pikkadel lennureisidel magamiseks just Xanaxit tarvitab, et paari tabletti reisile kaasa võtta.

«Kavandan kuritegu,» hoiatas pahane patsient oma erakonnakaaslastest arste, sest ta ei kavatsenud bürokraatia kadalippu läbi teha.

«Vahele jäävad vähesed, sest tollis seda väga sageli ei ole kontrollitud,» ütles ravimiameti büroojuhataja Lopato.

Perearstidele saatis ravimiamet äsja meeldetuletuse selle aastaid kehtiva korra kohta.

Reeglite järgi peab reisile mineja apteegist ravimit ostes rohkem kui viis päeva enne esitama apteegis taotluse, mille apteekrid edastavad ravimiametile. Ravimiametil on viis päeva aega vastus inimesele tähitud kirjaga koju saata. E-kirjaga on võimalik vastus ka kiiremini kätte saada.

Partsi sõnul on inimestel tavaliselt need mõned tabletid juba kodus olemas ja reisile minnes poleks apteeki asjagi.

Perearst Lauri Laasi hinnangul on tavaline olukord, et inimene avastab eelmisel õhtul enne reisile minekut, et tal on ju tarvis ka ravimeid kaasa võtta.

«Siis helistatakse viimases hädas arstile,» ütles ta. «Olen oma patsientidele andnud kaasa vabas vormis ingliskeelse dokumendi, kus kirjas, milliseid ravimeid ja kui palju ta oma reisi ajal vajab.»

Laas lisas, et see pole muidugi moodus, mida propageerida. Tema patsientidel pole seni teadaolevalt probleeme tekkinud.

Kõigist ravimitest ilma

Üks arst tõi hiljuti arstide e-kirjavahetuses näiteks patsiendi, kel oli kaasas üks ravim, milleks pidanuks olema ravimiameti luba. Selle peale oli vererõhuhaigel konfiskeeritud kõik tabletid, kaasa arvatud vererõhurohud. Loomulikult tõusis säärasesse ootamatusse olukorda sattunud inimesel vererõhk ja tal tekkisid tõsised vaevused.

Ravimiametnik Lopato ütles, et kindlasti ei ole ükski piirang välja mõeldud selleks, takistada inimest vajalikke ravimeid reisile kaasa võtmast.

«Mingil moel peab olema piiril kontrollimisel võimalik tuvastada, milline ravim, kellele ja kui suures koguses on määratud,» rääkis ta. «Peamised piirangud ongi just narkootiliste ja psühhotroopsete ravimitega reisimisel, need aga tulenevad rahvusvahelistest nõuetest.»

Ka maksu- ja tolliamet on hakanud ravimitega reisijaile suuremat tähelepanu pöörama. Alles jaanuari lõpus avastasid tolliametnikud Amsterdamist saabunud reisija pagasist 93 tabletti, mis sisaldasid narkootilisi aineid.

Reisile minnes
Reisides Schengeni riiki, tuleb olenemata ravimi kogusest taotleda ravimiametist Schengeni tunnistus narkootilise või psühhotroopse ravimi kaasavõtmisel.
Taotlemine
• Patsiendi raviarst täidab Schengeni tunnistuse taotluse (taotluse vorm on ravimiameti veebilehel).
• Ravimit apteegist ostes esitab patsient taotluse apteekrile ning täiendatud taotluse edastab apteek ravimiametisse.
• Ravimiamet väljastab Schengeni tunnistuse hiljemalt järgmisel päeval alates taotluse saabumisest.
•    Üldjuhul saadetakse tunnistus tähitud postiga soovitud aadressile, erandkorras, kui taotlemine on jäänud viimasele hetkele, saadetakse tunnistus e-postiga.
•    Reisimisel Schengeni-välisesse riiki (nt Venemaa, USA, Suurbritannia) on ilma ravimiameti loata lubatud kaasa võtta narkootilist või psühhotroopset ravimit üks jaemüügipakend suurusega 20 ühikut (tabletti, kapslit vm). Ravimi(te)ga peab kaasas olema arsti teatis.
•    Ilma igasuguse loata on lubatud isiklikuks tarbeks kaasa võtta viis nimetust ravimeid ning iga ravimit kuni viis pakendit (välja arvatud narkootilised või psühhotroopsed ravimid). Ravimid peavad olema tootja pakendis.
•    Ravimiameti luba tuleb taotleda, juhul kui kaasa võetakse rohkem kui viis eri ravimit või ühe ja sama ravimi pakendeid on rohkem kui viis või jaemüügipakendid on suuremad või teistesse riikidesse kaasavõetavate narkootiliste ja psühhotroopsete ravimite kogus on suurem.
Allikas: PM, ravimiamet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles