Millised on kahjulikud maitsetugevdajad ja kuidas need töötavad?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Food-Info

Darja Matt Eesti Maaülikooli mahekeskusest tõi välja peamised kahjulikud maitsetugevdajad: E 620 – glutamiinhape ehk glutamaat, E 621 – naatriumglutamaat, E 622 – kaaliumglutamaat ning E 623 – kaltsiumglutamaat.
 


Maitsetugevdajaid leidub peaaegu igas soolases ning eeltöödeldud toidus ning need on ühed kõige kahjulikumad lisaained. Neid on nimetatud ka «aeglaseteks mürgitajateks», «erutavateks aineteks» ja «sõltuvust tekitavateks aineteks». Imikute ja väikelaste toitudes on sellised maitsetugevdajad keelatud. Samuti ei tohi neid kasutada toidu mahepõllumajanduslikul töötlemisel.

Maitsetugevdajate kasutamise eesmärk on anda toidule meeldivalt soolane maitse ning tugevdada toidu maitset ja lõhna.

Maitsetugevdajatega on maailmas tehtud rida uuringuid. Enamus uuringuid on näidanud nende kahjulikku mõju tervisele. Mõned inimesed võivad reageerida isegi väikestele kogustele – reaktsioonid võivad tekkida kohe pärast söömist või isegi alles 72 tunni pärast. Paljudel juhtudel on aga glutamaatide kõrvaltoimed vaevumärgatavad ja kujunevad pikema aja vältel.

«Kuid kuna erinevad uuringud on näidanud erinevaid tulemusi (ja kõrvalmõjusid) nii laboriloomadel kui ka inimestel, siis pole nende ainete kahjulik efekt lõplikult tõestatud,» selgitas Matt.

Maitsetugevdajate võimalikud kõrvalmõjud:

• võivad muuta inimesed närvilisemaks ja kergesti ärrituvaks

• Hiina restorani sündroom –peavalu, pearinglus, migreenilaadsed peavalud, lihas-ja liigesevalud, näo punetus, südame pekslemine, iiveldus ja oksendamine.

• diabeedirisk – insuliini tootmise häired

• rasvumine – mõjutavad kaaluga seotud hormoonide taset ja nendega seotud organite tegevust (näiteks pankreas jm)

• ajurakkude suremus, õppimishäired (uuritud katseloomadel)

• glutamaadiretseptoreid aitavad blokeerida ning glutamaadi omastamist aeglustada taimedes leiduvad flavonoidid, magneesium, antioksüdandid, vitamiin E, B-vitamiinid.


Kuidas maitsetugevdajad toimivad meie organismis?

Glutamaaditundlike retseptoreid on inimese kehas väga palju – ajus, südames, pankreases ja mitmetes teistes organites. Maitsetugevdajaid sisalduvaid toiduaineid tarbides jõuab glutamaat ajju, stimuleerib retseptorid ning ärritab neid. Sarnaselt reageerivad ka väljaspool aju olevad glutamaadi retseptorid.

Kui glutamaadi tase organismis tõuseb, ärrituvad retseptorid liiga palju ning tulemusena võivad tekkida erinevad kahjustused, sest organid pole harjunud nii kõrge glutamaadi kontsentratsiooniga. Teadlased on avastanud, et kui vähirakud on eksponeeritud glutamaadile, siis nad muutuvad aktiivsemateks ning soodustub nende paljunemine.

Eriti tundlikud on:

• lapsed
• kehva toitumisega inimesed
• sportlased
• vanemad inimesed
• ajuataki läbipõdenud inimesed
• peatrauma saanud inimesed
• ajukasvajatega inimesed
• HIV infektsiooniga inimesed
• vähihaiged
• kroonilist stressi põdevad inimesed
• kõrgvererõhutõvega inimesed
• suhkruhaigust põdevad inimesed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles